Dan Rusije – Milenijumska veza sa Srbima

Zvanični naziv – Dan Rusije – praznik je dobio 2002. i slavi se u celoj zemlji.

Povodom Dana Rusije, Aleksandar Bocan Harčenko organizovao je prijem, kojem prisustvuju Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Obeležavanju jednog od najvećih državnih praznika Rusije prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri Nenad Popović, Aleksadar Vulin, Nebojša Stefanović, Tatjana Matić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Dan Rusije obeležava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan Prvi kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske federativne socijalističke republike, na kojem je bila doneta deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna su održani prvi svenarodni izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Jeljcin.

On je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Zvanični naziv – Dan Rusije – praznik je dobio 2002. i slavi se u celoj zemlji.

Bez obzira na to što je praznik ustanovljen tek u novije vreme, pre skoro tri decenije, on ima i svoju tradiciju, “Ruski trikolor”, u okviru koje se dele trake u bojama državne zastave.

Svečanost će uveličati i širom sveta poznati saksofonista Oleg Kirejev, prvi muzičar u Rusiji koji je spojio etno-džez motive i tradicionalno pevanje.

Čestitao Putinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je povodom Dana Rusije predsedniku Vladimiru Putinu uputio čestitku u kojoj je poželeo da nastavi da vodi zemlju putem blagorodne budućnosti i istakao da će lično ostati posvećen razvoju čvrstog prijateljstva i svestrane saradnje dve zemlje.

Vučić je čestitku upućenu predsedniku Rusije uručio ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku, u kojoj se između ostalog kaže:

“Viševekovna tradicija bratskih odnosa naših zemalja, isprepletane sudbine naših naroda i vrednosti koje delimo, predstavljaju čvrstu osnovu za dalje jačanje strateškog partnerstva, zasnovanog na međusobnom poštovanju i poverenju.

Ostajem lično posvećen razvoju čvrstog prijateljstva i svestrane saradnje Srbije i Rusije.

Prijateljstvo srpskog i ruskog naroda karakteriše i međusobna solidarnost, što je potvrđeno i tokom pandemije kovida 19. Srbija neće zaboraviti velikodušnost Rusije i nesebičnu pomoć u borbi protiv tog savremenog izazova.

Koristim ovu priliku da još jednom izrazim zahvalnost Rusiji i Vama lično za aktivnu podršku državnim i nacionalnim interesima Srbije i njenoj politici mira, u korist stabilnosti regiona,” navodi se u čestitki predsednika Vučića, saopštila je pres-služba predsednika.

Tanjug

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …