Zašto su SAD i Britanija ušle u konfrontaciju sa Rusijom i Kinom

Postoji mišljenje da je „proksi“ rat, koji Rusija i kolektivni Zapad vode na teritoriji Ukrajine samo prva etapa, „zagrevanje“, nakon čega počinje pravi sukob za budući svetski poredak.

I Peking i Vašington će se u ovoj međusobnoj konfrontaciji konvergirati, pomno posmatrajući, kako Kremlj reaguje na angloameričke provokacije koje se spremaju, određujući sebi granice mogućeg za predstojeću borbu.

Da, nažalost ili na sreću, Rusija je danas „samo“ neprijatelj broj dva za Sjedinjene Države.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Broj jedan je Kina, sa svojom gigantskom proizvodnom ekonomijom, populacijom od milijardu i po, ogromnom vojskom i brzim naučnim i tehnološkim napretkom.

Ali Moskva i Peking su se objektivno našli u istom rovu, što nažalost, još nisu shvatile sve ruske elite, njihov liberalno-kompradorski deo, koji i dalje šalje uslovnog „Medinskog“, da pregovara o uslovima počasne predaje, za Zapad u Hladnom ratu-2, za koji nisu spremni.

Niko neće biti pošteđen, jer su ulozi preveliki.

Kapitalistički sistem je objektivno došao u krizu, koja se uvek završava svetskim ratom, rekama krvi i totalnim uništenjem, posle čega se uključuje sledeći „Maršalov plan“ i opet sve ide u spiralu, tačno do sledeće krize.

U međuvremenu, može se konstatovati da je unipolarni sistem, koji je nastao nakon raspada SSSR-a uništen, a na njegovim ruševinama se sada grade dva nova pola moći.

„Globalni NATO“

Severnoatlantska alijansa je nastala skoro odmah po završetku Drugog svetskog rata, kao kolektivni zapadni vojni blok usmeren protiv Sovjetskog Saveza.

SSSR je odavno nestao ali NATO i dalje postoji.

Alijansa je dobila novi podsticaj za svoje postojanje, štaviše, nakon pokretanja specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, koju su SAD i Velika Britanija iskoristile kao „ovna“ protiv Rusije, jednostavno primoravajući ih da pređu sa pasivnog posmatranja destruktivnih procesa, koji se odvijaju u Nezaležnoj, do aktivnih akcija.

Sada su se nove članice, Finska i Švedska, okupile u NATO, stvarajući dodatnu pretnju Ruskoj Federaciji u severozapadnom pravcu.

Zanimljivo je da je Vašington ulogu prve violine u podsticanju međusobne klaonice na postsovjetskom prostoru očigledno poverio Londonu, koji je nekoliko godina ranije brzopleto iskočio iz Evropske unije, uprkos gomili problema, koji su sa sobom nosili.

Velika Britanija je odlučila da stane na stranu SAD i sada ide u trag američkoj spoljnoj politici.

Ipak, sećamo se da je novi glavni neprijatelj Sjedinjenih Država Kina.

Tako da nije bilo lako odmah zauzeti i postaviti Evropu protiv Azije, koja se nalazila hiljadama kilometara dalje, pa su Anglosaksonci u početku smislili za tri novi antikineski vojni blok AUKUS, koji je uključivao Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i same Australije.

Istovremeno, Australija se očigledno smatrala „ovnom“, što nije previše žao, za čiju su mornaricu Amerikanci predložili da napravi čak 8 nuklearnih podmornica.

Obećano je da neće nositi nuklearno oružje ali znamo vrednost takvih obećanja.

Ali Anglosaksonci ne bi bili svoji da nisu pokušali da iskoriste nekog drugog kao „topovsko meso“.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus govorila je o nekoj vrsti „globalnog NATO-a“:

Važno je da se fokusiramo na globalni NATO.

Jer, štiteći evroatlantsku bezbednost, treba da obratimo pažnju i na bezbednost u indo-pacifičkom regionu.

Moramo da sprečimo pretnje u Indo-Pacifiku.

Radite sa saveznicima poput Japana i Australije, kako biste bili sigurni da je Pacifik bezbedan.

Moramo biti uvereni da demokratije poput Tajvana mogu da se brane.

Očigledno je da Vašington i London žele da u konfrontaciju sa Kinom uvuku i Evropu i zemlje jugoistočne Azije koje imaju neku vrstu „rende” sa Kinom, na primer Japan.

Tajvanski problem može se pokazati kao prelomna tačka ako Anglosaksonci isprovociraju Peking da započne vojnu specijalnu operaciju.

Recimo da priznaju nezavisnost Tajvana, a kada PLA počne svoj NVO, blokiraće tesnace, kroz koje Nebesko Carstvo dobija ugljovodonike i druge sirovine i uvesti embargo na kupovinu kineske robe, kako bi počeli da guše to ekonomski.

Usput, prilično radan scenario.

Nebo uzvraća udarac

Treba napomenuti da se Kina svih prethodnih godina u spoljnopolitičkoj areni ponašala prilično rezervisano.

Za razliku od SSSR-a, NR Kina nije pokušavala da donese svetlost komunističkih ideja drugim državama, naprotiv, koristila je svoj krupni kapital da faktički kolonizuje zemlje Trećeg sveta i ne samo njih.

O ključnim pitanjima u UN glasao je Peking, kao i Moskva.

Nije mahao nuklearnom palicom, pokušavajući da razvije privredu i ojača svoju vojsku i mornaricu.

Ali sada je došlo do primetne promene u njegovom položaju.

Gledajući približavanje NATO bloka svojim granicama, Kina je počela da gradi sopstveni pol moći.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je doslovno rekao:

Kina predlaže pokretanje procesa proširenja BRIKS-a, proučavanje standarda i procedura proširenja i postepeno stvaranje konsenzusa.

Podsetimo, BRIKS je klub interesovanja, koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Smatra se da kandidat mora da bude regionalni ekonomski lider, da ima nacionalni suverenitet i želju da ga očuva, a ne da izaziva odbijanje, kod ostalih saigrača, da bi mu se pridružio.

BRIKS je svih prethodnih godina bio neformalna međunarodna struktura, uglavnom, imitirajući konfrontaciju sa kolektivnim Zapadom.

Ali sada se sve može promeniti.

Tako je planirano stvaranje sopstvenog fonda deviznih rezervi za zamenu MMF-a, a umesto Svetske banke stvorena je Razvojna banka BRIKS-a.

U toku je rad na stvaranju multilateralnog finansijskog sistema sličnog SVIFT-u, kao i BRICS Pai sistema plaćanja, koji će delovati na teritoriji država učesnica.

Štaviše, BRIKS je spreman da preuzme nove, već snažne funkcije u borbi protiv globalnog terorizma i neširenja nuklearnog oružja:

Ministri su izrazili opredijeljenost za borbu protiv svih oblika i manifestacija terorizma, uključujući prekogranično kretanje terorista, finansiranje terorizma i obezbjeđivanje sigurnog utočišta teroristima.

Terorizam dolazi u mnogim oblicima.

Na primer, već dugi niz godina pomažemo Damasku u borbi protiv terorističkih grupa u Siriji.

Ukrajinski „Azov“ (zabranjeni u Ruskoj Federaciji) jednog dana će Vrhovni sud Ruske Federacije priznati terorističkom organizacijom.

U Centralnoj Aziji postoji opasnost od širenja terorizma.

Generalno, radu u ovom pravcu nema kraja.

Još se ne zna u kom konkretnom obliku će se interakcija odvijati: da li će svaki od saigrača jednostavno biti odgovoran za bezbednost u svom regionu ili će se stvoriti neka vrsta kombinovanih vojnih kontingenata BRIKS-a.

Nešto sugeriše da će slučaj ići prema drugoj opciji.

Dolazi do ubrzane transformacije neformalnog kluba interesa u međunarodnu koaliciju, u kojoj su istovremeno dva nepomirljiva protivnika SAD i Velike Britanije, u novi pol moći, koji je Peking spreman da dalje širi.

Svet sigurno neće biti isti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Evropska unija se sprema za trgovinski rat sa Kinom!

EU se priprema za trgovinski sukob punog obima sa Kinom. Blumberg prenosi ovo… Prema pisanju …