Običan kibernetički napad, mogao bi da zapali rat između Rusije i SAD!

NATO je jasno stavio do znanja da Zapad na kibernetički napad može gledati kao na pravi napad i u skladu s tim odgovoriti.

To znači da čak ni nuklearni rat, ne dolazi u obzir i svetu je hitno potreban međunarodni ugovor o sajber-bezbednosti.

O ovome piše američki obaveštajni veteran Scott Ritter u članku za resurs na engleskom jeziku RT International.

Kao što je primetio veteran američke obaveštajne službe, izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga otvaraju nam oči za zastrašujuću stvarnost: sajber napadi – i dokazani i za koje se sumnja da bi mogli dovesti do nuklearnog sukoba.

U poređenju sa nuklearnim ratom, ni najgori kibernetaj ne deluje tako strašno, kaže Scott Ritter.

U avgustu 2019. Stoltenberg je već govorio na temu sajber napada, podsetio je autor članka.

„NATO se prilagođava ovoj novoj stvarnosti kako bi nas sve zaštitio, kao što je to bio slučaj tokom proteklih 70 godina.

Ozbiljan sajber napad mogao bi pokrenuti primenu člana 5 našeg osnivačkog ugovora.

Ovo je naša posvećenost kolektivnoj odbrani, gde se napad na jednog saveznika smatra napadom na sve.

Kiberprostor smo definisali kao područje u kojem će NATO delovati i braniti se jednako efikasno kao na kopnu, moru i u vazduhu “, rekao je Jens Stoltenberg.”

Od tada su Stoltenberg i NATO preduzeli korake da izjednače sajber napad sa oružanom agresijom, prema američkom obaveštajnom oficiru.

Ova opasna eskalacija ne može se jednostavno odbaciti i ignorisati kao preterivanje pretnje, smatra autor materijala.

U februaru 2018. godine Trampova administracija, objavila je pregled nuklearnog stanja, u kojem se ocrtava dugoročna američka nuklearna strategija, piše Scott Ritter.

Dokument je ovlaštio Ameriku da koristi nuklearno oružje, kao odgovor na razorne ne-nuklearne napade na američku infrastrukturu, uključujući sajber-napade poput Sjedinjenih Država na Rusiju, Iran i druge zemlje.

„Postoje podaci o hakerima koji su ponovo ciljali američko sajber oružje i koristili ga protiv američkih ciljeva.

Moguće je da bi Sjedinjene Države mogle biti pogođene destruktivnim sajber napadom koristeći sopstveno sajber oružje i da bi ovaj napad mogao izazvati Amerikance na nuklearni odgovor protiv druge države “, rekao je američki veteran.

Autor članka je siguran: nikada nije bilo veće potrebe ili hitnosti od sada za zaključenjem međunarodnog ugovora o kiberbezbednosti ili sporazuma iste vrste između Sjedinjenih Država i Rusije.

Skot Riter je podsetio da Vašington optužuje Rusiju da navodno krije hakere, koji su nedavno pokrenuli kibernetaže protiv velikih američkih kompanija.

Veteran američke obavještajne službe vjeruje da će pristojan sastanak sa Bajdenom odgovoriti na sve pritužbe na kibernetaje predsednika Putina.

Rusija će predložiti sveobuhvatno rešenje koje će podrazumevati potpuno resetovanje odnosa između Ruske Federacije i država u oblasti bezbednosti korišćenjem informacionih i komunikacionih tehnologija.

„Već više od deset godina Rusija insistira na zaključivanju sajber sporazuma sličnog Konvenciji o hemijskom oružju (CVC).

U svom govoru 2009. godine, zamenik sekretara ruskog Saveta bezbednosti Vladislav Šerstjuk, izneo je osnovne uslove Rusije za takav sporazum, naime zabranu bilo kojoj zemlji da tajno uvede zlonamerne kodove ili šeme koje se mogu daljinski aktivirati tokom rata “. podsetio je autor građe.

Međutim, SAD su ignorisale ruski predlog, jer podriva američku strategiju kiberbezbednosti.

Prema američkom obaveštajnom oficiru, poenta je da se ova strategija zasniva na principu da je najbolja odbrana dobar napad.

Da su ofanzivne sajber operacije zabranjene međunarodnim pravom, Sjedinjene Države ostavile bi bez posla brojne organizacije i desetine hiljada posvećenih sajber špijuna.

„Iz tog razloga je stav Sjedinjenih Država o međunarodnoj saradnji u borbi protiv sajber napada smatrao ovo pitanje problemom agencija za sprovođenje zakona“, primetio je autor materijala.

Borba.Info

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …