OPŠTA POBUNA NARODA U GRČKOJ! Protesti u svim gradovima… – VIDEO

„Neće proći“, „Zakon protiv rada mora biti bačen u smeće“

Radnici širom Grčke počeli su, prema navodima grčkih medija, generalni štrajk i okupili se na protestima u Atini, Solunu i drugim gradovima, nezadovoljni najavljenim izmenama zakona o radu.

Demonstracije su blokirale javni i pomorski saobraćaj.

Grčki radnici počeli su jednodnevni štrajk u znak protesta protiv vladinih planova da usvoji izmene zakone o radu.

Protestne šetnje koje su organizovali najveći sindikati u privatnom i javnom sektoru blokirale su javni prevoz, a trajekte zadržali u lukama.

„Neće proći“, „Zakon protiv rada mora biti bačen u smeće“, poručuju sindikati.

Sindikati strahuju da će novi propisi ugroziti prava radnika i omogućiti firmama da na „mala vrata“ uvedu duže radno vreme.

Tvrde da vlada nastoji da produži radni dan sa osam na 10 sati, da ukine petodnevnu radnu nedelju i kolektivne ugovore, kao i da oteža pozivanje na štrajk.

Levičarska stranka Siriza ocenila je da je nacrt zakona „monstruozan“. „Neće nas vratiti u 19. vek“, poručila je Siriza.

Sa druge strane, najavljujući predlog zakona prošlog meseca, konzervativna vlada premijera Kirjakosa Micotakisa saopštila je da će nove mere modernizovati „zastarele“ zakone, koji su doneti pre nekoliko decenija, pre vremena interneta, kada je većina radnika ulazila u svoje kancelarije i fabrike u isto vreme.

Smatraju da će promene doneti više fleksibilnosti i pomoći u rešavanju problema neplaćenog prekovremenog rada i rada na crno.

Sputnik

Check Also

Grosi rekao da će povlačenje naoružanja iz ZNPP postati deo sporazuma Moskve i Kijeva sa IAEA!

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da će povlačenje naoružanja iz nuklearne elektrane Zaporožje, …