KINA DANAS UPOZORILA LIDERE G7: “Dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja, davno su prošli…”

“Dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja davno su prošli…”

Kina je danas upozorila lidere Grupe sedam da su dani takvog odlučivanja odavno prošli.

Kineske vlasti danas su upozorile lidere Grupe sedam indsutrijski najrazvijenijih zemalja sveta – G7 da su dani kada su “male” grupe zemalja odlučivale o sudbini sveta “odavno prošli”, uzvraćajući udarac G7 koja traži jedinstveni stav prema Pekingu.

“Dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja davno su prošli.

Uvek smo verovali da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi se svetska pitanja trebalo rešavati uz savetovanje sa svim državama”, izjavio je neimenovani portparol kineske ambasade u Londonu, a preneo je Radio slobodna Evropa pozivajući se na Bi Bi Si (BBC).

Pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih dogadjaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. godine, kojim je okončan Hladni rat.

Na samitu je u subotu predstavljen infrastrukturni plan za zemlje u razvoju koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi “Pojas i put” vrednoj nekoliko hiljada milijardi dolara.

Lideri G7 izrazili su nadu da će plan poznat kao inicijativa “Izgradimo bolji svet” (Build Back Better World) ponuditi transparentno partnerstvo i finansijsku pomoć do 2035. godine za zemlje u razvoju.

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) koji učestvuje na samitu G7 i nalazi se u prvoj poseti Evropi, danas će se sastati sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom (Elizabeth) u dvorcu Vindzor.

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Beta

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …