Milivojević: Hil da promeni retoriku prema „mafijaškom režimu“ u Srbiji!

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je da bi ambasador Sjedinjenin Američkih Država (SAD) Kristofer Hil trebalo da promeni retoriku prema, kako je rekao, mafijaškom režimu u Srbiji koji predvodi Aleksandar Vučić.

Milivojević je agenciji Beta kazao da se ne bi složio s nedavnom izjavom američkog ambasadora da „odnosi SAD i Srbije napreduju u različitim oblastima“ ali da je očigledno jačanje retorike ambasadora Hila koji, kako je ocenio, često upućuje hvalospeve dokazanom mafijaškom režimu u Srbiji i njegovom vođi.

Ne može da jača saradnja, dodao je funkcioner DS-a, ako Ministarstvo finansija SAD uvodi sankcije direktoru Bezbednosno informativne agencije Aleksandru Vulinu zbog trgovine narkoticima, šverca oružja i zloupotrebe javne funkcije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Sankcije koje je dobio Vulin, su prve takve sankcije izrečene nekom direktoru bezbednosne službe.

Takve sankcije SAD nisu uvodile ni šefovima bezbednosnih službi u Kolumbiji, Ekvadoru i drugim državama Latinske Amerike, koje su sinonim za narko-biznis.

To je najbolji pokazatelj, šta SAD misle o režimu Aleksandra Vučića“, naglasio je Milivojević.

Po njegovim rečima, politika američke administracije prema Srbiji se ne može posmatrati kroz izjave ambasadora Hila.

„Hil najbolje zna zbog čega hvali Vučićev režim i daje ocene koje su direktno u suprotnosti sa stavovima Stejt departmenta“, kazao je.

Milivojević je naveo da se u poslednje vreme u zapadnim medijima pojavio veliki broj kritičkih tekstova o režimu u Srbiji i o povezanosti predsednika Vučića s organizovanim kriminalom.

„Najuticajniji zapadni mediji su Vučića označili kao šefa organizovanog kriminala čiji domet prevazilazi granice Srbije.

Vučić je jedno vreme vešto lagao i obmanjivao zapadne diplomate i medije, ali ta maska je sada pala i ponovo se otkrio radikalski šinjel preko kojeg je bio obukao evropski frak i leptir mašnu“, ocenio je poslanik.

Milivojević je naglasio da bi američka administarcija morala da preispita zbog čega njihov ambasador u Srbiji hvali Vučićev režim i „samim tim nanosi štetu ugledu SAD kod građana Srbije“.

„Ako godinama iskreno hvalite mafijaški režim, uprkos svemu što se dešava u Srbiji, onda se postavlja pitanje koji je interes da to radite“, rekao je Milivojević.

Komentarišući od nedavno saradnju i bliskost američkog ambasadora s vlasnikom TV Pink Željkom Mitrovićem, Milivojević je rekao da se vlasnik Pinka uplašio zaplene imovine koju poseduje na Zapadu.

„Stotine hiljada građana Srbije već mesecima zahteva da se TV Pinku oduzme frekvencija zbog promovisanja nasilja i govora mržnje.

Mitrović može da ostvari bliskost s nekim iz američke diplomatije, ali sigurno neće moći da korumpira američke zvaničnike koji sede u Vašingtonu“, kazao je on.

Dodao je da TV Pink promoviše anticivilizacijske, antievropske i antidemokratske vrednosti.

„Neshvatljivo je pojavljivanje Željka Mitrovića u spotu koji je promovisao Hil. Ne znam kako bi američki ambasador mogao da objasni svojim zvaničnicima promovisanje Mitrovića na čijoj televiziji nema slobode govora.

Verujem da je i Željko Mitrović poput Vulina kandidat za uvođenje sankcija, a za razliku od Vulina, Mitrović ima imovinu na Zapadu pa mu ne bi bilo svejedno da se nađe na listi sankcija“, zaključio je Milivojević.

Komentarišući spot u kome zapadne vrednosti promovišu premijerka Ana Brnabić, ambasador Marko Đurić i vlasnik TV Pink Željko Mitrović, ambasador Hil je rekao da je Srbija suočena s generacijskim izborom.

„Da li da se u potpunosti integriše i razvija kao ravnopravan član evropske zajednice ili da dozvoli ostrašćenom diktatoru sa zabludama imperijalne veličine iz Moskve, da nastavi da je sputava, predstavljajući se kao balansirajuća sila, kao da mora postojati ravnoteža između pravog i pogrešnog izbora“, objasnio je Hil medijima.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …