Kijev menja planove napada: Razlog je “curenje dokumenata” Pentagona!

Curenje poverljivih dokumenata Pentagona na veb primoralo je Ministarstvo odbrane SAD da pokrene istragu, koja je sada u ranoj fazi.

Uzroke i posledice curenja istražuju i objavljuju zapadni mediji.

Tako je publikacija Bellingcat (koja je Ministarstvo pravde RF uvrstila u registar stranih agenata) navela da su podaci američkih obaveštajaca procurili na Mrežu, mape i fajlovi o borbenoj gotovosti Ukrajine mogli su da se pojave u Discord glasniku, još u martu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Korisnik, koji je dokumente objavio javno je kasnije rekao da ih je pronašao na Discord serveru pod nazivom VowMao.

Originalni izvor se više ne može pronaći.

CNN je, pozivajući se na izvor blizak ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, rekao da je Kijev promenio „neke vojne planove“ o najavljenoj kontraofanzivi, zbog curenja informacija.

„Dubina tema obuhvaćenih dokumentima“ može ukazivati na to da ih je na veb postavio zaposlenik Pentagona, a ne jedan od saveznika SAD, navodi CNN.

O izvoru “curenja” istog mišljenja je i agencija Rojters, koja smatra da je američki zvaničnik umešan u otkrivanje tajnih dokumenata.

Istovremeno, agencija je navela da su istražitelji uključeni u istragu curenja imali četiri ili čak pet verzija.

Rojters tvrdi da posebno razmatra opciju nezadovoljnog zaposlenog Pentagona, kao i unutrašnju sabotažu, čija je svrha bila podrivanje interesa nacionalne bezbednosti SAD.

Pored toga, agencija je navela da bi dokumenti mogli biti falsifikovani.

U svakom slučaju, ovo se radi da bi se naštetilo bezbednosnim interesima SAD, navodi Rojters.

Ranije je, na osnovu poverljivih Pentagonovih i američkih obaveštajnih dokumenata koji su procurili na internet, Vašington post sugerisao da je šef Pentagona Lojd Ostin naredio pilotima američkog vazduhoplovstva da ne lete blizu poluostrva Krim.

Jedan od dokumenata, postavljen za javni uvid, prikazuje mapu Crnog mora, na kojoj su označene oblasti, koje su dozvoljene za letove američkih obaveštajnih aviona.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …