POČINJE DEMONSTRACIJA VOJNE MOĆI – NATO otvara petu dimenziju rata — jasno je protiv koga…

Svemir — poprište pete dimenzije rata „Istorija ratovanja pokazuje da se sve najnovije tehnologije i sva naučna otkrića prvo upotrebljavaju u svrhu vojnog nadmetanja, odnosno demonstracije vojne moći.

Ranije je težište bilo na sajber-ratovanju, a sada se, nažalost, to proširuje i na petu dimenziju rata, imajući u vidu da su u decembru 2019. godine lideri NATO-a svemir proglasili petim domenom operacija Alijanse.

U tom smislu, verovatno je da će se ta utrka u naoružanju ubuduće prebaciti i na kosmos.

Ovako oficir u penziji, prof. dr Ilija Kajtez gleda na ovonedeljno proširenje člana 5. osnivačkog ugovora NATO-a i na napade u svemiru.

Ovaj član o kolektivnoj odbrani Alijanse kaže da će se napad na bilo kog od 30 saveznika smatrati napadom na sve njih i do sada se primenjivao samo na tradicionalne vojne napade na kopnu, moru ili u vazduhu, a odnedavno i u sajber-prostoru.

Svemir — poprište pete dimenzije rata „Istorija ratovanja pokazuje da se sve najnovije tehnologije i sva naučna otkrića prvo upotrebljavaju u svrhu vojnog nadmetanja, odnosno demonstracije vojne moći.

Poražavajući su podaci da oko 80 odsto naučnih potencijala služi za vojnu industriju i tu kreće to nadmetanje koje sada dobija potpuno iracionalnu razmeru.

Dok u svetu milioni dece gladuju, a ogroman broj ljudi ne može da dođe do vakcine protiv kovida 19, oni koji upravljaju svetom i navodno se zalažu za humanizam, govore o kosmičkim ratovima“, kaže Kajtez.

Uoči samita NATO-a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da će „svaki napad na svemirske sposobnosti, poput satelita i slično, ili napadi iz svemira pokrenuti ili mogu pokrenuti član 5“.

Kajtez napominje da NATO-u u svemiru, u smislu razvoja kosmičke tehnologije, eventualno mogu da priprete samo Rusi i Kinezi, pa je stoga i jasno na koga se odnosi proširenje ovog člana.

„Priča o ’ratovima zvezda‘ nije samo naučna fantastika i očekivano je da će oni koji upravljaju svetom to nadmetanje izmestiti i u kosmos.

Svet danas zaista nije na dobrom putu i ovo proširivanje člana 5 u nekoj perspektivi, ne tako dalekoj, može postati i realnost“, ukazuje Kajtez.

„Orvelovska“ retorika

I dok oko Zemlje kruži gotovo 2.000 satelita, od čega sa više od polovine upravljaju članice NATO-a, pokrivajući gotovo sve — od mobilnih telefona i bankarskih usluga, do vremenskih prognoza, čelnici Alijanse neprestano govore o takozvanom „agresivnom ponašanju Rusije i Kine u svemiru“. Ilija Kajtez na to kaže da smo svedoci — „orvelovske“ retorike.

„NATO se stalno ’brani‘ od Rusije, a iz meseca u mesec se približava ruskim granicama.

Dakle, imamo zaista jedno novo poimanje istine i demonstraciju onoga što je Orvel rekao — ’istina je laž, rat je mir, sloboda je ropstvo‘, pa reči koje slušamo sa samita Alijanse prosto nisu uverljive.

Ovde se zapravo radi o pokušaju Amerike i NATO-a da na sve moguće načine spreče tu multipolarnost, da spreče pristizanje drugih velikih sila, jer osećaju da će kosmičko oružje vrlo brzo doći u posed Kine, Rusije, ali i Indije i danas-sutra Brazila, možda Irana.

U tom smislu, oni žele da spreče gubljenje svoje apsolutne supremacije, a u današnjem svetu ono što imate, morate pre svega sačuvati u smislu vojne moći“, ocenjuje Kajtez.

Proširenje člana o kolektivnoj bezbednosti NATO-a zbog navodnog straha od Rusije i Kine je američka maska, jer su SAD još za mandata Donalda Trampa proširili svoje kosmičke snage, kaže za Sputnjik general u penziji i profesor Fakulteta bezbednosti Božidar Forca.

„To se shvata kao trka u naoružanju sa Rusijom, nakon što je Bajden produžio ugovor Start.

Oni dakle žele da Ruse malo nateraju u tu trku u naoružavanju u svemiru, odnosno finansijsko iznurivanje, jer je reč o ogromnim finansijskim sredstvima, a u suštini je sve to zamka za Kinu, koja ima najveći stepen napretka u kosmičkoj tehnologiji.

Međutim, iako se igra naizgled ’zaigrava‘ u kosmosu, prava će se igrati dole, na Zemlji, pre svega na Balkanu i u Južnom kineskom moru“, uveren je Forca.

Danas satelite u svemiru ima oko 80 zemalja, a na tom polju se pojavljuje i sve više privatnih kompanija.

Osamdesetih godina prošlog veka samo je deo NATO komunikacija bio putem satelita, a danas taj procenat iznosi najmanje 40 odsto.

Klauzula o kolektivnoj odbrani NATO-a aktivirana je samo jednom, kada su se članice okupile iza SAD nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Sputnik

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …