POČINJE DEMONSTRACIJA VOJNE MOĆI – NATO otvara petu dimenziju rata — jasno je protiv koga…

Svemir — poprište pete dimenzije rata „Istorija ratovanja pokazuje da se sve najnovije tehnologije i sva naučna otkrića prvo upotrebljavaju u svrhu vojnog nadmetanja, odnosno demonstracije vojne moći.

Ranije je težište bilo na sajber-ratovanju, a sada se, nažalost, to proširuje i na petu dimenziju rata, imajući u vidu da su u decembru 2019. godine lideri NATO-a svemir proglasili petim domenom operacija Alijanse.

U tom smislu, verovatno je da će se ta utrka u naoružanju ubuduće prebaciti i na kosmos.

Ovako oficir u penziji, prof. dr Ilija Kajtez gleda na ovonedeljno proširenje člana 5. osnivačkog ugovora NATO-a i na napade u svemiru.

Ovaj član o kolektivnoj odbrani Alijanse kaže da će se napad na bilo kog od 30 saveznika smatrati napadom na sve njih i do sada se primenjivao samo na tradicionalne vojne napade na kopnu, moru ili u vazduhu, a odnedavno i u sajber-prostoru.

Svemir — poprište pete dimenzije rata „Istorija ratovanja pokazuje da se sve najnovije tehnologije i sva naučna otkrića prvo upotrebljavaju u svrhu vojnog nadmetanja, odnosno demonstracije vojne moći.

Poražavajući su podaci da oko 80 odsto naučnih potencijala služi za vojnu industriju i tu kreće to nadmetanje koje sada dobija potpuno iracionalnu razmeru.

Dok u svetu milioni dece gladuju, a ogroman broj ljudi ne može da dođe do vakcine protiv kovida 19, oni koji upravljaju svetom i navodno se zalažu za humanizam, govore o kosmičkim ratovima“, kaže Kajtez.

Uoči samita NATO-a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da će „svaki napad na svemirske sposobnosti, poput satelita i slično, ili napadi iz svemira pokrenuti ili mogu pokrenuti član 5“.

Kajtez napominje da NATO-u u svemiru, u smislu razvoja kosmičke tehnologije, eventualno mogu da priprete samo Rusi i Kinezi, pa je stoga i jasno na koga se odnosi proširenje ovog člana.

„Priča o ’ratovima zvezda‘ nije samo naučna fantastika i očekivano je da će oni koji upravljaju svetom to nadmetanje izmestiti i u kosmos.

Svet danas zaista nije na dobrom putu i ovo proširivanje člana 5 u nekoj perspektivi, ne tako dalekoj, može postati i realnost“, ukazuje Kajtez.

„Orvelovska“ retorika

I dok oko Zemlje kruži gotovo 2.000 satelita, od čega sa više od polovine upravljaju članice NATO-a, pokrivajući gotovo sve — od mobilnih telefona i bankarskih usluga, do vremenskih prognoza, čelnici Alijanse neprestano govore o takozvanom „agresivnom ponašanju Rusije i Kine u svemiru“. Ilija Kajtez na to kaže da smo svedoci — „orvelovske“ retorike.

„NATO se stalno ’brani‘ od Rusije, a iz meseca u mesec se približava ruskim granicama.

Dakle, imamo zaista jedno novo poimanje istine i demonstraciju onoga što je Orvel rekao — ’istina je laž, rat je mir, sloboda je ropstvo‘, pa reči koje slušamo sa samita Alijanse prosto nisu uverljive.

Ovde se zapravo radi o pokušaju Amerike i NATO-a da na sve moguće načine spreče tu multipolarnost, da spreče pristizanje drugih velikih sila, jer osećaju da će kosmičko oružje vrlo brzo doći u posed Kine, Rusije, ali i Indije i danas-sutra Brazila, možda Irana.

U tom smislu, oni žele da spreče gubljenje svoje apsolutne supremacije, a u današnjem svetu ono što imate, morate pre svega sačuvati u smislu vojne moći“, ocenjuje Kajtez.

Proširenje člana o kolektivnoj bezbednosti NATO-a zbog navodnog straha od Rusije i Kine je američka maska, jer su SAD još za mandata Donalda Trampa proširili svoje kosmičke snage, kaže za Sputnjik general u penziji i profesor Fakulteta bezbednosti Božidar Forca.

„To se shvata kao trka u naoružanju sa Rusijom, nakon što je Bajden produžio ugovor Start.

Oni dakle žele da Ruse malo nateraju u tu trku u naoružavanju u svemiru, odnosno finansijsko iznurivanje, jer je reč o ogromnim finansijskim sredstvima, a u suštini je sve to zamka za Kinu, koja ima najveći stepen napretka u kosmičkoj tehnologiji.

Međutim, iako se igra naizgled ’zaigrava‘ u kosmosu, prava će se igrati dole, na Zemlji, pre svega na Balkanu i u Južnom kineskom moru“, uveren je Forca.

Danas satelite u svemiru ima oko 80 zemalja, a na tom polju se pojavljuje i sve više privatnih kompanija.

Osamdesetih godina prošlog veka samo je deo NATO komunikacija bio putem satelita, a danas taj procenat iznosi najmanje 40 odsto.

Klauzula o kolektivnoj odbrani NATO-a aktivirana je samo jednom, kada su se članice okupile iza SAD nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Sputnik

Check Also

Sve krvavija bitka za Volčansk, Ukrajincima preti „kotlić”!

Bitka za Volčansk na harkovskom pravcu, postaje sve teža i krvavija – ruske snage svim …