Ako se prijavite, očekuje vas i dodatna zarada… – STIŽE JOŠ NOVCA – DRŽAVA NAJAVILA NOVU POMOĆ!

“Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto i u zakonu…”

Tokom avgusta će građani u 67 lokalnih samouprava u Srbiji biti u prilici da potpišu ugovore i od septembra uđu u posao povećanja energetske efikasnosti stanova i kuća u kojima žive.

Kako je najavila ministarka energetike i rudarstva dr Zorana Mihajlović, do kraja godine očekuje se i raspisivanje javnog poziva građanima za subvencije za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije.

“Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto i u zakonu.

Ono što je važno za solarne panele – smanjili smo sve moguće procedure postavljanja solarnih panela i njihovog vezivanja na mrežu, Javni poziv za subvencije, koji će biti raspisan do kraja godine, omogućiće da građani smanje troškove postavljanja samih solarnih panela, jer koliko god cene bile niže u odnosu na pre par godina, sigurno je da je potrebna pomoć da građani da masovnije krenu u postavljanje solarnih panela na svoje krovove”, objašnjava ministarka Mihajlović.

Podseća i da će biti vrlo jednostavno da domaćinstva priključe svoje panele na mrežu.

Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, omogućio je, navodi ona, da procedura za građane bude maksimalno jednostavna.

Između ostalog, za postavljanje solarnih panela neće biti potrebno prethodno pribaviti građevinsku dozvolu, a sav višak struje koji preostane od onoga što je potrebno samom domaćinstvu moći se da se plasira na tržište električne energije, preko Elektroprivrede Srbije.

MONDO/Tanjug

Check Also

Lavrov: „Globalizaciji u američkom stilu došao kraj“

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva odbacila iluzije o svojim …