Borelj traži od medija da “ne zaborave Ukrajinu”!

Visoki diplomata Unije je insistirao da sukob ostaje važno pitanje za Evropsku komisiju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj pozvao je medije da ne skreću svu pažnju sa Ukrajine, na sukob između Izraela i Palestine.

Govoreći uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak u Luksemburgu, Borelj je rekao novinarima da Ukrajina “nastavlja da se bori” i rekao da će Kijev biti, na dnevnom redu razgovora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ne zaboravite na Ukrajinu“, dodao je diplomata.

Borelj je takođe napomenuo da će ministri razgovarati o situaciji u Nagorno-Karabahu, kao i o evropskim sankcijama Rusiji.

U kratkoj razmeni sa novinarima, Borelj je pre svega govorio o sukobima između Izraela i Hamasa, dok niko od prisutnih novinara nije postavljao pitanja o ukrajinskom sukobu.

Uprkos prethodnom iskazivanju solidarnosti sa Izraelom, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski požalio se da je ovomesečna eskalacija na Bliskom istoku skrenula pažnju sa njegove zemlje.

„Ako se međunarodna pažnja skrene sa Ukrajine, na ovaj ili onaj način, biće posledica“, upozorio je Zelenski u intervjuu za France 2 ranije ovog meseca.

„Sudbina Ukrajine zavisi od jedinstva ostatka sveta.

Američki zvaničnici rekli su da će nastaviti da finansiraju Kijev i Izrael, a američka ministarka finansija Dženet Jelen insistira da Vašington „sigurno može da priušti“ dva rata.

Ona je takođe priznala da je direktna američka ekonomska pomoć Kijevu, „ono što im omogućava da vode ovaj rat“.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane Genadij Kovalenko rekao je za Vašington post ranije u oktobru da Kijev „100% zavisi, od Sjedinjenih Država“.

Američki predsednik Džo Bajden navodno planira da zatraži od Kongresa da odobri novi zakon o pomoći od 100 milijardi dolara, koji bi uključivao finansiranje Izraela i Ukrajine.

Međutim, u prošlonedeljnom izveštaju Aksiosa sugeriše se da je Pentagon odlučio da Izraelu da desetine hiljada artiljerijskih granata kalibra 155 mm, koje su prvobitno bile namenjene Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Dodik: Kakav „nacionalni molitveni doručak“! Srbi neće da žive, sa onima koji bi da ih unište!

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović u nedostatku ideja u promovisanju unitarne BiH, je sazvao …