DODIK: Srbi ne bi bili Srbi, da su se prema osvajačima ponašali, kao ovi narodi oko nas!

On je istakao da mu je drago što se ovo dešava povodom Vidovdana – moralne istorijske vertikale srpskog naroda, koji povezuje u biti i u niti srpski narod.

Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici uručen je danas srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodiku je Orden uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik je poručio da je Orden Republike Srbije kruna njegovog političkog angažmana i da ima poseban značaj i vrednost.

On je u obraćanju na svečanosti u Palati „Srbija“ istakao da će ovaj orden nositi sa ponosom i čašću i da ga smatra priznanjem i svim svojim saradnicima i narodu Republike Srpske, koji ga je birao u prethodnih 10 izbornih ciklusa.

– Ovo doživljavam kao priznanje za moju ljubav, pre svega, prema Srbiji, srpskom narodu i Republici Srpskoj, ono što sam činio zajedno sa ljudima ovde, sa predsednikom Vučićem da odbranimo i izgradimo i Republiku Srpsku i Srbiju na najbolji mogući način – rekao je Dodik.

On ističe da je svedok da se Srbija promenila i da je danas jača, organizovanija i moćnija, a da je doprinos Aleksandra Vučića stabilizaciji i razvoju Srbije nesumnjiv.

– Ovaj period najboljeg razumevanja i saradnje Srbije sa Republikom Srpskom i celim srpskim narodom gde god se nalazio, generisao je i dao Aleksandar Vučić, dobri čovek i uvežani predsednik Srbije – rekao je Dodik.

On je istakao da mu je drago što se ovo dešava povodom Vidovdana – moralne istorijske vertikale srpskog naroda, koji povezuje u biti i u niti srpski narod

Dodik je primetio da je srpski narod možda mogao da se, poput susednih naroda, komotnije ponaša pred najezdama osvajača tokom istorije, ali je stajao jednako od 1389, kao i 1804, 1914. i 1941. kao i 1995. i 1999. pred najezdom velike moći NATO.

– Srbi to da su učinili bili bi isti kao oni u okruženju. Smatrali smo da moramo da budemo okupljeni oko zlatne reči našeg naroda, a to je sloboda, i da sloboda mora da se brani.

Sloboda je tražila žrtve, a čak i mnoge naše poraze i stradanja kada nam je otišlo gotovo pola naroda u dva svetska rata – rekao je Dodik.

Da su poklekli, kaže Dodik, ne bi bili Srbi, nego isti kao drugi u okruženju koji su raširenih ruku kroz istoriju čekali okupatore, strance da im oni nameću njihove vrednosti i pravila.

– Republika Srpska je rezultat borbe srpskog naroda za slobodu, koju smo platili tako što smo kroz trajanje na tom prostoru današnje Republike Srpske, BiH, Hrvatske i na mnogim drugim mestima znali i cenili – rekao je Dodik.

On je istakao da stradalnički srpski narod kroz mnoga stratišta Drugog svetskog rata nije želio da prepusti svoju sudbinu drugima.

– Zato smo se odlučili da napravimo Republiku Srpsku. Republika Srpska je odraz volje i želje naroda koji tamo živi – Srba – rekao je Dodik.

On kaže da nije nacionalista već da samo voli svoj narod i posvećen je ciljevima svog naroda i Republike Srpske, ali i Srbije, čijim se vidljivim uspesima raduje.

Dodik je naglasio da se Aleksandar Vučić davno od političara prebacio u državnika, o čemu svedoče brojni rezultati koje je ostvario.

– Sebe smatram bliskim saradnikom, čovekom koji je mogao da gleda ili učestvuje na mnogim mestima gdje se tražila čvrsta odluka.

Ono što sam uvjeren da niko nikada ne treba da sumnja u odnos prema tome što jeste srpski narod, borba za njegovu slobodu i afirmaciju.

O tim stvarima, bez obzira što sam duže na političkoj sceni, učio sam od Vučića – rekao je Dodik.

Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici Dodik je odlikovan za izuzetne zasluge u učvršćivanju i razvijanju miroljubive saradnje Republike Srbije i BiH, naročito Republike Srpske.

To najveće priznanje Srbije do sada su, između ostalih, primili ruski i kineski predsednik Vladimir Putin i Si Đinping.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvezde.

Ogrlicu čini 19 delova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu.

Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

Među 65 odlikovanih i Sijarto, Manojlović, Marjanović i Mandić

* Andrija Mandić: Ponosan sam i u ime celog srpskog naroda u Crnoj Gori što sam dobio odlikovanje sa zastavom Srbije, posebno ako se zna da je srpska trobojka od 2006. godine brutalno proterivana iz Crne Gore.

Ovo je veliki podsticaj i ohrabrenje da Srbija ne zaboravlja svoje sunarodnike

Ceremonija uručenja odlikovanja u Palati Srbija počela je himnom Srbije „Bože pravde“, a među 65 odlikovanih, pored Dodika su ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov dobitnik je Zlatne medalje za zasluge.

Glumac Miki Manojlović dobitnik je Ordena Karađorđeve zvijezde prvog stepena, a tim priznanjem posthumno je odlikovan i pozorišni reditelj Bratislav Petković.

Među odlikovanima Karađorđevom zvezdom trećeg stepena su Milanko Šekler, Filmski centar Srbije, Narodno pozorište Priština u Gračanici, Spomen-park „Kragujevački oktobar“.

Zlatne medalje za zasluge dobili su muzičar Oliver Mandić, operska pevačica Breda Kalef Simonović, pisac Aleksandar Gatalica, glumica Eva Ras, bivši teniser i teniski trener Radmilo Armenulić.

Među odlikovanima su pripadnici MUP i BIA, zdravstveni radnici.

Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog stepena posthumno je odlikovan muzičar Đorđe Marjanović, a Zlatnu medaljom za zasluge posthumno su odlikovani kompozitor Sanja Ilić, muzičar Zafir Hafžimanov, glumac Desimir Stanojević, novinar Aleksandar Vasić, modna dizajnerka Božana Jovanović.

Andrija Mandić izjavio je da je ponosan što je u svoje lično i u ime cijelog srpskog naroda u Crnoj Gori dobio odlikovanje sa zastavom Srbije, posebno ako se zna da je srpska trobojka od 2006. godine brutalno proterivana iz Crne Gore.

– Ovo je veliki podsticaj i ohrabrenje da Srbija ne zaboravlja svoje sunarodnike, da vodi računa o njima i da sa njima deli i dobro i zlo, a mi smo mnogo toga ružnog prošli – rekao je Mandić medijima iz Republike Srpske u Palati Srbije.

On je naglasio da vjeruje da za Crnu Goru, uprkos svemu, dolaze ljepši dani i da će srpska zastava u njoj slobodno da viori.

– Srpska zastava je ono što je u srcu svakog Srbina, a znate i sami koliko je u vreme litija bila velika bitka oko srpske trobojke koju je srpski narod iscrtavao, a koju su brutalno proterivali od 2006. godine – rekao je Mandić.

On je kao posebno važno istakao to što su se Srbi danas, oko Vidovdana, sabrali u Beogradu, podsećajući da je ovaj praznik najveći simbol srpski i najveće iskušenje.

– Vidovdan je dan kada se sabiramo, kada razmišljamo ne o porazima, nego o kosovskom zavjetu i savezu koji smo napravili sa Bogom – zaključio je Mandić.

Fakti

Check Also

Makron: Postoji rizik da Evropa umre!

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da “postoji rizik da Evropa umre” prilikom obraćanja …