Lavrov o “porazu” Amerike: Amerika povlači vojsku iz Avganistana ali glavni cilj je Tadžikistan!

Na terenu se vode borbe između vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan deo teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

Pripadnici pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ušli su u Kandahar na jugu Avganistana, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na izvore.

Guverner drugog po veličini grada u Avganistanu, koji je ranije bio jedno od uporišta talibana, međutim, kaže da je situacija pod kontrolom.

Prema navodim izvora RIA Novosti, u jednom delu grada se vode borbe, a ima žrtava među civilima.

Guverner s druge strane kaže da se pripadnici talibana povlače pod pritiskom avganistanskih vojnika.

On je demantovao „neutemeljena saopštenja“ medija o tome da će Kandahar uskoro pasti u ruke talibana.

Prema saopštenju Nacionalne uprave za bezbednost specijalne jedinice vladinih snaga su tokom noći sproveli operaciju protiv talibana u nekoliko delova grada. Likvidirano je devet talibana, a dvojica su ranjena.

Situacija u Avganistanu se dramatično pogoršala nakon što su američke snage počele sa povlačenjem 20 godina od početka operacije u toj zemlji.

Na terenu se vode borbe između vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan deo teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

Amerikanci su započeli operaciju u Avganistanu nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001. godine a sada se povlače u skladu sa Sporazumom koji su potpisali sa talibanima u Dohi prošle godine.

Podsetimo, situacija u Avganistanu izaziva zabrinutost susednih zemalja, uključujući Rusiju i članice ODKB zbog mogućih provokacija na granici Avganistana i Tadžikistana.

Sputnik

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …