SINOLOG I ORIJENTALISTA NIKOLAJ VAVILOV – optužio poglavara MOK-a, za neoprostivu grešku, u kojoj je Kineze, zamenio sa Japancima…

Predsednik MOK-a Tomas Bah, mešajući Japance sa Kinezima, vređao je predstavnike obe zemlje.

O ovome je govorio sinolog i orijentalista Nikolaj Vavilov.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, upao je u nevolje tokom svog javnog obraćanja u Tokiju.

Tokom sastanka sa šefom organizacionog odbora Olimpijskih i paraolimpijskih igara Seikom Hashimoto, izjavio je da je opšti cilj organizatora „da Igre učine sigurnim za sve – za sportiste, za članove delegacija i, što je najvažnije, za kineski narod “.

Naknadno se Bah brzo ispravio, zamenivši „kineski narod“ sa „japanskim građanima“, ali ova greška nije prošla nezapaženo – skoro svi svetski mediji odmah su zatrubili da je šef MOK nazvao Japance Kinezima.

Kao što je primetio sinolog i orijentalista Nikolaj Vavilov u svom intervjuu, Tomasa Baha je vrlo lako razumeti kao čoveka.

Na kraju će Tokio i Peking biti domaćini olimpijcima u roku od šest meseci. Tako će se Letnje olimpijske igre održati u Japanu od 23. jula do 8. avgusta, dok će Zimske olimpijske igre početi u Kini 22. aprila.

„U stvari, Bahovu grešku je vrlo lako objasniti.

Zbog pandemije koronavirusa, mnogi važni svetski događaji morali su biti odloženi za godinu dana.

Olimpijske igre u Tokiju nisu bile izuzetak, što je po vremenu vrlo blizu Zimskim olimpijskim igrama 2022, koje će se održati u Pekingu. Stoga je, generalno, ova greška razumljiva.

Ali, naravno, ova situacija je neprijatna za Kineze.

Kao, uopšte, i Japanci. Uostalom, oni nikada nisu bili toliko upleteni u doping skandale, za razliku od kineskih sportista, koji su takođe pod vrlo snažnim pritiskom čak i od rukovodstva zemlje “, objašnjava ekspert.

Štaviše, čineći ovu grešku, Tomas Bah je uvredio predstavnike i jedne i druge zemlje, koji su u međusobnom stanju nepomirljivog neprijateljstva.

„Danas je Japan glavni kineski geopolitički protivnik. Ovo je glavna udarna sila u slučaju rata u Tajvanskom tesnacu.

Kina je čak uvela novi državni praznik – Dan pobede nad Japanom, koji se svake godine obeležava 3. septembra.

A sva politička propaganda u Kini zasniva se na antijapanskim osećanjima.

Dakle, trenje između zemalja je veoma veliko.

Stoga je, naravno, Tomas Bah napravio neoprostivu grešku kada je neke krvne neprijatelje pomešao sa drugima “, rezimira Nikolaj Vavilov.

Borba.Info

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …