Glavni Vučićev i Tadićev problem je, kako SNS glasače naterati, da glasaju za Tadića!

„Ta vrsta kukavičluka prosto isključuje tu vrstu hrabrosti…”

Nikada nisam uticao ni na jedan medij ili novinara, a ukoliko su van mog znanja to radili neki moji bivši saradnici, onda je obaveza tih novinara bila da to prijave i da štite svoju profesiju.

Svi ključni ljudi iz mog medijskog tima danas rade za Vučića ili su njegove javne apologete, a imam dovoljno razloga da sumnjam da su to prikriveno radili već i u vreme mog mandata, rekao je predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić.

Gostovanja Tadića na RTS veoma su retka.

Od kad je napustio vlast 2012. godine, svega četiri puta je dolazio na RTS, a razlog tome, kako kaže u intervjuu, leži u činjenici da aktuelni šef države Aleksandar Vučić, kao i njegov režim, već deceniju svoje obraćanje građanima baziraju na optužbama protiv bivše vlasti.

Zbog toga, kako ističe, vlastima i medijima koje kontrolišu nije u interesu da se čuje njegova strana priče, jer su, prema njegovom mišljenju, svesni da bi se na taj način ogolile sve laži na kojima grade svoju celokupnu javnu politiku.

Osvrnuo se i na njegov raniji poziv Vučiću da sučele argumente na televizijskom duelu, navodeći da nije realno da neko ko kukavički godinama iznosi lažne optužbe istovremeno ima dovoljno hrabrosti da se suoči sa onim koga lažno optužuje.

„Ta vrsta kukavičluka prosto isključuje tu vrstu hrabrosti. Svih prethodnih godina izgovor mu je da nijedan predsednik ne vodi duel sa predstavnicima opozicije.

Međutim, namerno ignoriše da ga na taj duel nisam pozvao kao predstavnik opozicije, nego kao bivši predsednik“, ističe Tadić.

O nedavnom gostovanju na RTS kaže da je bilo očekivanih prekidanja, neistina, poluistina i ozbiljnih optužbi, a bez prostora da se na njih odgovori.

„Uz sve to, Dačić je sve vreme kritikovao stavke iz platforme druge opozicione grupe, a ne iz naše platforme.

Nije pitanje da li je RTS iskren u nameri da pokrene dijalog, već kakav dijalog.

Međutim, čak i ovakav prostor je bolji nego nikakav, jer način na koji je tekla ova emisija je rekao o prirodi ovog režima i medijskim okolnostima mnogo više nego što bih ja mogao reći i sve i da sam dobio prostor za to.

U svakom slučaju, moramo nastaviti da se borimo za svaki minut u kom možemo izneti istinu pred građane.

I to ne samo na RTS, nego u svim medijima.

Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je danas više televizija sa nacionalnim pokrivanjem praktično preuzelo ulogu javnog servisa.

I po tome se današnje medijske okolnosti razlikuju od okolnosti pre 2012.

U borbi za slobodu medija Petog oktobra cilj je bio osloboditi RTS, ali danas pored RTS moramo osloboditi i druge nacionalne frekvencije, koje su u potpunosti pretvorene u privatne Vučićeve frekvencije“, rekao je.

Na pitanje može li da zamisli sebe kao gosta na televizijama kao što su Hepi i Pink, kaže da treba postupiti kako okolnosti nalažu.

„Okolnosti su takve da nemamo pravo da donosimo odluku spram toga gde sebe možemo da zamislimo, već spram toga gde možemo da u minimumu uslova obezbedimo da istina dođe do građana.

To nikako ne znači legitimisanje režimskih medija, već našu borbu da istina dođe do svih građana i pronalaženje načina da bojkotovanjem određenih medija ne bojkotujemo čitave grupe naših građana.

Naravno, to podrazumeva samo onaj prostor u kom možemo da imamo makar neki minimum uslova za to.

Na televizijama koje pominjete ne vidim da postoji ni taj minimum.

U slučaju tih televizija moramo da se borimo za oslobađanje nacionalnih frekvencija i poštovanje zakona.

A toga ne može biti bez smene Saveta REM, koji godinama dozvoljava brutalnu zloupotrebu tih frekvencija.

REM se odnosio prema tim privatnim televizijama, a posebno prema Pinku kao da su vlasnici tih televizija vlasnici i frekvencija“, ukazuje Tadić.

Kaže da je logično da je sa njegovim pojavljivanjem na RTS stvoren poseban problem za režim.

„Logično je jer Vučić i predstavnici njegovog režima već deceniju svoje obraćanje građanima baziraju na optužbama na račun bivše vlasti i naravno da im ne odgovara da ja kao prvi čovek te vlasti, dakle kao najveći svedok njihovih laži, iznesem svoju stranu.

Oni su svesni da bi se mojim pojavljivanjem ogolile laži na kojima grade svoju celokupnu javnu politiku i da bi za njih to bilo pogubno.

Pored toga, svesni su da, za razliku od dela opozicije, ne pristajem da se borim njihovim sredstvima i da bih im umesto prividnog spektakla ponudio konkretne dokaze i ozbiljne argumente, nakon čega bi njihova cela konstrukcija ispiranja mozgova građanima pala u vodu.

Ovako im je ugodno na terenu jednostranih optužbi i na njihovom terenu te rijaliti politike.

Oni znaju da van tog terena nemaju nikakvu šansu, kao što su znali i 2012. da je bilo potrebno svim sredstvima razdvojiti mene i DS, odnosno lidera i stranku i odvući u apatiju milion i po glasača koji su i te 2012. podržavali moju i našu politiku“, istakao je bivši predsednik Srbije.

Tvrdnje da je i u vreme vlasti DS i Tadića RTS funkcionisao na isti način ocenjuje kao notornu laž, uiz konstataciju da poslednji monitoring Birodi iz marta i aprila ove godine pokazuje da Vučić nema nijedan jedini negativan sekund, a zastupljen je preko dva sata u periodu od mesec i po dana. Kaže, za to vreme stranke opozicije imaju tek po nekoliko desetina sekundi zastupljenosti, a njegov SDS konkretno 27 sekundi.

Ne očekuje realizaciju njegovog poziva predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na TV duel.

„Nerealno je očekivati da onaj ko kukavički godinama iznosi lažne optužbe istovremeno ima dovoljno hrabrosti da se suoči sa onim koga lažno optužuje. Ta vrsta kukavičluka prosto isključuje tu vrstu hrabrosti. Svih prethodnih godina izgovor mu je da nijedan predsednik ne vodi duel sa predstavnicima opozicije.

Međutim, namerno ignoriše da ga na taj duel nisam pozvao kao predstavnik opozicije, nego kao bivši predsednik.

Ako godinama temelji svoju politiku na optužbama na račun bivše vlasti i mene lično, onda bi trebalo da javnosti omogući i sučeljavanje povodom tih optužbi.

On taj duel duguje građanima kojima se obraća godinama tim optužbama i prebacivanjem odgovornosti na bivšu vlast, a ne meni kao prvooptuženom“, rekao je Tadić.

O poslednjem sastanku vlasti i opozicije kaže da nije bilo stvarnog dijaloga, već razmene oveštalih fraza.

„U takvim okolnostima postignuto je jedino i svakako najkorisnije rešenje da se u ovom trenutku svi izneti predlozi sistematizuju u Evropskom parlamentu i na sledećem sastanku stvarno prodiskutuju.

To znači da je problem uništene demokratije u Srbiji i zvanično internacionalizovan i da je takav ishod prihvatila i delegacija SNS svojim učešćem u tim pregovorima.

Neobično je da niko iz opozicije ne osvetljava tu činjenicu, kao što je neobično i da je delegacija SNS bez protivljenja to prihvatila.

Javnost mora biti obaveštena da je vlast učešćem u ovim pregovorima nedvosmisleno priznala da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore“ zaključio je.

Nova.s

Check Also

Blumberg: Evropska unija se sprema za trgovinski rat sa Kinom!

EU se priprema za trgovinski sukob punog obima sa Kinom. Blumberg prenosi ovo… Prema pisanju …