Džonson & Džonson povlače proizvode sa tržišta! – Umesto da štite, izazivaju rak!

Benzen je klasifikovan kao humani kancerogen, supstanca koja potencijalno može da izazove kancer u zavisnosti od nivoa i obima izloženosti kože tom sastojku.

Američka kompanija Džonson&Džonson (J&J) dobrovoljno će povući sa tržišta pet sprejeva za zaštitu od sunca.

U pitanju su sprejevi marke Neutrogena i Avino (Aveeno), a do toga je došlo nakon što je u nekim uzorcima otkrila hemikaliju koja uzrokuje rak.

Reč je o četiri aerosol prizvoda za zaštitu od sunca brenda Neutrogena – “Beach Defense”, “Cool Dry Sport”, “Invisible Daily Defense” i “Ultra Sheer”, i o spreju “Protect+Refresh” kompanije Avino, prenosi Rojters.

Kompanija sa sedištem u Nju Džerziju saopštila je da bi potrošači trebalo da prekinu korišćenje tih proizvoda i da ih bace, pošto su u internim ispitivanjima utvrđeni niski nivoi benzena u nekim uzorcima.

Džonson&Džonson takođe obaveštava distributere i trgovce da obustave prodaju tih proizvoda i da organizuju njihovo vraćanje “iz razloga predostrožnosti”.

Benzen je klasifikovan kao humani kancerogen, supstanca koja potencijalno može da izazove kancer u zavisnosti od nivoa i obima izloženosti kože tom sastojku.

Ova američka firma je dodala da benzen nije supstanca koja ulazi u sastav njenih proizvoda za zaštitu od sunca i da istražuje uzrok kontaminacije njenih proizvoda tim sastojkom.

U saopštenju se takođe navodi da se ne očekuje da bi svakodnevno izlaganje količinama benzena, koje su u ispitivanjima utvrđene u ovim sprejevima za zaštitu od sunca, moglo da izazove štetne posledice po zdravlje.

Potrošačima je preporučeno da kontaktiraju svog lekara ili zdravstvenog radnika ako imaju bilo kakve nedoumice, pitanja ili ako su osetili bilo kakve probleme koji se odnose na upotrebu navedenih proizvoda.

Tanjug

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …