Dan kada je olimpijski plamen spalio golubove mira… – VIDEO

Umesto da odlete, većina golubova poređala se na veliku platformu na kojoj je trebalo da bude upaljen olimpijski plamen, ali to u prvi mah gotovo da niko nije ni primećivao.

Kao što je već poznato, Olimpijske igre kao i njihove ceremonije otvaranja vremenom su postajale sve veće i spektakularnije, pa bi se na dobro poznati moto “Više, brže, snažnije” slobodno moglo dodati i jedno “skuplje”. Šalu na stranu, uvek je to dirljiv momenat i zapravo pravi početak Olimpijskih igara – ulazak olimpijske baklje na stadion.

Sportistu u belom dresu na poslednjim kilometrima prate oči miliona ljudi širom sveta, a u trenucima kada se neko od njih penje stepenicama i konačno pali olimpijsku vatru – doživljava se kulminacija.

Otvaranje Olimpijskih igara 1988. godine u Seulu iz današnje perspektive ne izgleda ni približno efektno ako se uporedi sa poslednjim Igrama, ali u to vreme bio je pravi spektakl.

Te 24. Olimpijske igre modernog doba otvorio je tadašnji predsednik Južne Koreje Roh Tae Vu.

Podignuta je zastava i intonirana himna, a onda je pušteno jato belih golubova koji su simbolizovali mir.

Međutim, umesto da odlete, većina golubova poređala se na veliku platformu na kojoj je trebalo da bude upaljen olimpijski plamen, ali to u prvi mah gotovo da niko nije ni primećivao.

Uzbuđenje je poraslo kada su bivši korejski atletičari sa bakljama utrčali na stadion i spremali se da upale olimpijski plamen.

Oni su došli ispod platforme i stali na neku vrstu lifta koja je trebalo da ih odveze do platforme gde bi sa četiri baklje svečano upalili plamen.

Tek kada su počeli da se podižu publika na stadionu, ali i preko televizora, počela je da primećuje da na obodima platforme stoji mnogo golubova i pitala se šta će se dogoditi kada plamen počne da gori.

Iako su organizatori morali da primete ptice koje stoje na obodu, nisu preduzeli ništa kako bi ih sklonili, odnosno oterali odatle, već je ceremonija nastavljena po protokolu. Bivši atletičari su podigli svoje baklje i buktinja je počela da gori.

A onda su milioni gledalaca bili u šoku posmatrajući kako mnogi golubovi bukvalno gore u plamenu.

Ovo je bio izuzetno neprijatan prizor i smatra se jednim od najvećih propusta u istoriji otvaranja Igara, koji je doveo do velikih protesta društava za zaštitu životinja Kim Džun Ro, koji je bio zadužen za “specijalne efekte” na otvaranju ovih Olimpijskih igara objašnjavao je kasnije da je ukupno pušteno 2400 golubova, koji je trebalo da lete oko stadiona, a da se zatim upute na 5 različitih strana i da niko nije očekivao da će se one ponašati potpuno drugačije.

Neki su sleteli na staze, neki čak uleteli u pres-sekciju, a mnogo njih je nažalost završio na obodu plamenika.

Po Kimovim rečima ptice definitivno nisu bile dobro utrenirane iako su tri trenera godinu dana navodno radili na tome.

Golubovi su pušteni i četiri godine kasnije u Barseloni, ali sat vremena pre paljenja plamena kako bi se izbegla eventualna neprijatna situacija iz Seula.

Podsetite se (ukoliko uopšte to želite) kako se u Seulu 1988. godine jedan od najlepših događaja Olimpijskih igara-otvaranje, pretvorio u neprijatne scene, mučne za gledanje:

Sportska sećanja

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …