Otkrivena nova zastrašujuća dubokomorska stvorenja, koja su toliko ultra crna, da apsorbuju gotovo svu svetlost…

“Nismo imali pojma da uopšte postoje ultra crne ribe”

Ova dubokomorska stvorenja, koja su razvila tako ultra crnu kožu da se upoređuje sa prirodnim Vantablackom.

“To je kao da gledate crnu rupu.”

Morski biolozi nedavno su otkrili 16 novih vrsta dubokomorskih stvorenja, koja su razvila tako ultracrnu kožu, da se upoređuje sa prirodnim “Vantablackom”, materijalom ljudske proizvodnje, koji apsorbuje skoro svu svetlost.

Čini se da „zubac“ i njegovi prijatelji, koji žive čak 2.000 metara ispod vode, nisu preneli ovu osobinu na bilo koga, od svojih evolucionih potomaka, što ga čini još čudesnijim za otkriće.

Otkrili su morski biolozi Karen Osborn i Alekander Davis, ove dubokomorske ribe, od kojih neke (na primer zubnjak) liče na čudovišta iz naučno-fantastične priče, sadrže kožu punu organela poznatih kao melanosomi, koji apsorbuje većinu svetlosnih fotona.

„Ono što se ne apsorbuje, bočno se raspršuje u sloj, a apsorbuju ga susedni pigmenti, koji su svi upakovani blizu njega“, primećuje Osborn.

“I ono što su uradili, je da stvore ovaj super efikasan sistem sa vrlo malo materijala, u kome mogu u osnovi da naprave svetlosnu zamku samo sa česticama pigmenta i ništa drugo.”

Efekat je, kaže ona, kada je pokušala da fotografiše ultracrnu ribu, njena koža je apsorbovala 99.956 odsto od dva stroboskopa, koja je koristila za osvetljavanje.

Sve što je uspela da uhvati bili su jezivi obrisi.

“Nismo imali pojma da uopšte postoje ultra crne ribe”, objasnio je Alekander Davis, vodeći autor novog rada u Current Biologi.

„Koliko smo znali, jedini kičmenjaci, koji su bili ultra crni bili su, rajske ptice i nekoliko drugih vrsta ptica.

To je bio prvi slučaj da se nešto ovako crno zaista koristi i kao kamuflaža.

Naučnici veruju da iako su najdublji delovi mora izuzetno mračni, morski život i dalje proizvodi univerzum pun užarene bioluminiscencije, koju različita stvorenja koriste – na plen pokušavajući da unište svoje grabežljivce, pretraživanjem predatora za njihov sledeći obrok i ribom, u potrazi za partnerima.

Međutim, ove ribe i dalje moraju skrivati svoja tela.

„Očigledno, ne želite da vaš plen vidi to svetlo koje vam se širi po licu“, kaže Davis.

“Dakle, ako vam je glava sada izuzetno crna, ništa od tog svetla ne ide nazad do plena i veća je verovatnoća, da ćete joj doći u domet.”

Osim toga, neke od riba razvile su ultracrnu podlogu za želudac kako bi dodatno prikrile svoju lokaciju dok jedu.

“Plen će biti zaprepašćen i bioluminiscentan, kada vam je u trbuhu, može da počne da paniči i dok ga probavljate, tada će se hemikalije osloboditi i početi bioluminiscenciju”, kaže Osborn.

„Ne želite da plivate okolo sa užarenim stomakom, zar ne? To samo traži nevolje. ”

Razvoj dubokomorskih melanosoma, koji su i pigment, kao i biološka struktura, koja upija svetlost, stvara visoko efikasan sistem, kažu morski biolozi.

Iako još ne znaju, da li bi se takav fenomen mogao ponoviti u laboratoriji.

To znanje nije na stolu, da bi se takav fizički mehanizam jednog dana mogao komercijalizovati.

Borba.Info

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …