LUKAŠENKO POBESNEO NA ZELENSKOG: “Pljunuo si na sve, crvena linija je pređena, a što se tiče invazije…”

“Uvek sam govorio ruskom lideru Vladimiru Putinu da Zelenski nije loša osoba. On nije banderovac…”

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko uputio je kritiku ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom jer je, kako kaže, “pljunuo na sve” podržavanjem Zapada.

Ali i zbog toga što “ukrajinske snage bezbednosti i predstavnici vlasti organizuju prebacivanje militanata i municije” u Belorusiju.

“U redu, trčao si za Zapadom, podržao si ih, pljunuo si na sve. Ali zašto obučavaš militante na teritoriji Ukrajine i bacaš nam oružje ovamo?

Jer, oružje nam uglavnom dolazi uz Ukrajine”, rekao je Lukašenko na sastanku sa novinarima, stručnjacima i medijskom zajednicom, govoreći o Zelenskom.

Kako je rekao, ne smatra ukrajinskog predsednika banderovcem (sledbenikom Stepana Bandere, koji je u Drugom svetskom ratu ratovao na strani nacista).

“Uvek sam govorio ruskom lideru Vladimiru Putinu da Zelenski nije loša osoba. On nije banderovac.

Čak i ako bude govorio kao banderovac, on to nije. Znate, nekada političari moraju da rade stvari koje ne žele”, rekao je Lukašenko.

On se osvrnuo i na političke odnose dveju zemalja, ocenivši da su oni na najnižem nivou.

“Politički odnosi su na najnižem nivou, ‘crvena linija’ je pređena kada je Ukrajina obustavila avio-saobraćaj sa nama (kada EU još nije to učinila, a Ukrajina jeste).

Zbog čega? Zar je moguće doći do takve gadosti da se precrta sve što je bilo do sada? Sve što smo uradili za Ukrajinu.

Eto to je bila ‘crvena linija’ koju su prešli!”, naglasio je šef Belorusije.

Istovremeno, Lukašenko je istakao da nikada neće napakostiti Ukrajini ako ona prva ne dođe na belorusku teritoriju sa oružjem.

“Što se tiče invazije, Ukrajina najmanje treba da se plaši Belorusa.

Nikada nećemo ništa loše učiniti Ukrajini, ukoliko vi prvi, a o tome se već danas može da se priča, ne zakoračite sa oružjem na našu zemlju.

Zato je traktor i dalje u pripravnosti”, rekao je on, misleći na svoju raniju izjavu da nikada neće doći u Kijev tenkom, već samo traktorom.

Međutim, prema njegovim rečima, Kijev prebacuje oružje i eksploziv preko granice.

“To je pronađeno, pokazano im je. Naš šef KGB-a im je jasno rekao da vidimo ko od snaga bezbednosti i ukrajinskih organa vlasti to organizuje”, dodao je, prenosi Sputnjik.

Sputnik

Check Also

Ukrajinska ofanziva se pretvorila u sumanuto “naletanje glave, na pesnicu”

Danas, 30. septembra 2022. godine, Ruska Federacija će biti popunjena sa četiri nova subjekta odjednom …