“Gasprom” zaustavio tranzit gasa preko Poljske

Kompanija „Gasprom“ zaustavila je tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“.

Prema podacima operatora „Gaskejd“, pumpanje je smanjeno sa devet miliona kilovat-sati u nedelju na 461,5 hiljada kilovat-sati u ponedeljak, a potpuno je zaustavljeno u utorak ujutru.

Direktor grupe za prirodne resurse i sirovine međunarodne agencije „Fič“ Dmitrij Marinčenko izjavio je da je „Gasprom“ zaustavio tranzit gasa kako bi uravnotežio izvoz zbog prevelike ponude.

„Prelazak Poljske na rezervisanje kapaciteta putem aukcija, kao i zaključivanje petogodišnjeg ugovora sa Ukrajinom pod uslovima ’uzmi ili plati‘, čini rutu kroz Belorusiju i Poljsku uravnoteženom za ’Gasprom‘, odnosno potencijalno najvolatilnijom u pogledu obima“, rekao je on.

Istovremeno, analitičar smatra da se ne treba očekivati dugoročni prekid tranzita gasa kroz poljsku rutu, jer, kako kaže, „Gasprom“ treba da sačuva sve gasne rute, kako bi bio spreman za potencijalni rast potražnje u budućnosti, tako da će se minimalne količine gasa i dalje pumpati.

Ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Poljsku istekao je 16. maja, a sada se pumpanje duž dela „Jamal-Evropa“ vrši samo na osnovu aukcija.

Ranije je predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprinov izjavio da Sporazum o tranzitu gasa preko Poljske gasovodom „Jamal-Evropa“ neće biti produžen.

Pritom, kako su istakli iz kompanije, ruski gas će na ovaj ili onaj način prelaziti preko poljske teritorije. Prema pisanju Rojtersa, „Gasprom“ će sada biti prinuđen da rezerviše kratkoročne tranzitne kapacitete na aukcijama kod poljskog operatera „Gas sistem“.

Jamalski ugovor iz 1996. godine predviđa isporuku do deset milijardi kubnih metara ruskog gasa u Poljsku godišnje. Sporazum je na snazi do 2022. godine. Cena gasa za Poljsku je prema tom ugovoru snižena 2012. godine deset odsto.

Kompanija „PGNiG“ je 2015. godine podnela tužbu sudu u Stokholmu protiv „Gasproma“, tražeći da se cena gasa još snizi, navodeći da cena ne odgovara stanju na tržištu.

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …