Ko to ne da putničkim avionima u Srbiji, da polete prema moskvi!?

„Naše službe mogu lako da utvrde odakle dolaze ti pozivi o podmetanju bombe. BIA ili Kriminalistička policija, takođe mogu vrlo lako tehnički da nađu tačno odakle je sve organizovano, odakle se šalju lažne dojave ali ovde je cilj čisto politički…”

Dojave o bombama na letovima iz Beograda za Moskvu mogu da budu igranka zapadnih službi i njihov pokušaj da spreče da iz Srbije postoji izlaz prema Rusiji, upozorava za Sputnjik Marko Nicović, ekspert za bezbednosna pitanja.

„Naše bezbednosne službe znaju posao, treba ih pustiti da ga rade. Ne smemo da dozvolimo da se neko sa strane igra našim službama i državom, u suprotnom letovi će biti obustavljeni, ističe Nicović.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tri lažne bombe samo do Moskve

Treći put za svega nekoliko dana “Er Srbiji” je upućena pretnja da je u avionu iz Beograda za Moskvu postavljena bomba, a jedna letilica morala je i da se vrati na polazni aerodrom.

Prijave o bombi su stigle telefonom i preko imejla, a za jednu su domaće službe već utvrdile dolazi iz Ukrajine.

Aerodrom “Nikola Tesla” jedina je evropska vazdušna luka iz koje se može leteti za Rusku Federaciju, pa je tokom poslednje dve nedelje domaća avio – kompanija duplirala broj polazaka za Moskvu u koju se sada leti i do 15 puta nedeljno.

Ali lažne dojave sve češće prizemljuju avione, kao da je nekome sa strane cilj da se ta linija ukine.

Ekspert za bezbednost Nicović kaže da ne treba zaboraviti ni da je sam aerodrom „Nikola Tesla“ u vlasništvu francuske kompanije „Vansi“ ali da je to samo jedan od razloga što misli da je dojava o bombama igranka zapadnih službi.

„Znamo da Francuzi imaju veliku kontrolu zemaljskog dela aerodroma, već pet godina upravljaju njime.

Ali mislim da se igranka obaveštajnih službi ogleda u tome što zapravo Amerikanci pokušavaju da začepe svaki prolaz prema Rusiji i iz Rusije, ka napolju“, kaže Nicović.

Tursku kao članicu NATO ne blokiraju

On dodaje da je paradoks da Turska, koja je članica NATO, nema ukinute letove za Moskvu, a Srbiju koja je mala zemlja, nastoje po svaku cenu da spreče. Ističe da problem nije u našim službama koje brinu o bezbednosti putnika.

„Naše službe mogu lako da utvrde odakle dolaze ti pozivi o podmetanju bombe. BIA ili Kriminalistička policija, takođe mogu vrlo lako tehnički da nađu tačno odakle je sve organizovano, odakle se šalju lažne dojave ali ovde je cilj čisto politički.

Naše službe sve mogu da reše ali verovatno su i pod pritiskom zapadnih, koje ih sprečavaju da rade svoj posao. To je suština“, tvrdi član Svetske asocijacije šefova policije.

On dodaje da i inače sav prtljag prolazi strogu kontrolu, da je vrlo lako moguće sprečiti da dojave o podmetnutoj bombi prođu bez ikakvog efekta, jer su ustvari lažne.

„Zapravo se, na neki način, radi o specijalnom ratu protiv Srbije i Rusije. Imam apsolutno poverenje u naše antidiverzione službe, da nisu pod pritiskom, avion se ne bi vratio“, kaže Nicović.

Očigledan pritisak na Srbiju

Urednik portala „Aviatika“ Dragan Nikolić smatra da su dojave o bombama vid pritiska zato što Srbija nije uvela sankcije Rusiji. On skreće pažnju na stub srama kome je izložena naša avio – kompanija na društvenim mrežama.

„“Er Srbija“ trenutno je žrtva kensl kulture koja je užasno surova, koju smo mi kao narod već doživeli devedesetih ali u mnogo manjoj i blažoj meri, to kao da je bila proba za ovo što se danas dešava.

Niko ne kaže ni jednu ružnu reč protiv „Er Al“-a, izraelske avio kompanije koja skoro svakodnevno leti za Moskvu iz Tel Aviva, niko nije rekao ružnu reč protiv „Turkiš Erlajsa“, „Emirata“, „Etihada“, samo protiv naše kompanije“, objašnjava Nikolić.

Kakva je sudbina linije do Rusije?

On je uveren da će sudbina daljih letova za Rusiju biti uslovljena političkim odlukama i pritiscima sa Zapada, bez obzira što, kako kaže, ruskim državljanima nije zabranjen ulazak u zemlje EU, dakle, mogu slobodno da putuju.

„Država mora da ubrza istragu i da pooštri sankcije. Ako je u pitanju strani državljanin, bilo da je iz Ukrajine, Rusije ili Nemačke, mora da se reaguje preko Interpola, to je procedura.

Dok kazne ne budu veoma stroge, ovo neće prestati. Međutim, mislim da živimo u svetu u kome je nemoguće kazniti onoga ko u ovom trenutku sledi zapadni narativ“, kaže Nikolić.

On se nada da će ipak doći do promene pravila, da će kontradiverzione kontrole biti pojačane, jer, ako do toga ne dođe, avioni će se vraćati na početni aerodrom, a to otvara pitanje komercijalne isplativosti.

„Svako vraćanje aviona na polazni aerodrom je jako skupo, sve te kontrole i provere su skupe. Putnici gube, avio kompanije gube, ako se nastave ovako česte lažne prijave, to će postati neizdrživo, verujem da će kompanija morati da nešto uradi da smanji taj pritisak“, kaže Nikolić.

Bezbednost na prvom mestu

Nicović dodaje da u ovoj situaciji pre svega treba misliti o najvažnijem segmentu – bezbednosti, vazduhoplovi su vrlo važna komponenta ekonomskog stanja zemlje, ali koliko su bezbedni avioni, toliko je i zemlja bezbedna.

„Srpska služba mora da štiti sve vazduhoplove iz Srbije, bez obzira da li avion ide za Moskvu ili za Džibuti. Svejedno, to je posao kontradiverzionih i obaveštajnih službi, kriminalističke policije i IT službe.

Kad bi naši radili koliko treba, vrlo lako bi našli da sve dolazi sa jednog mesta, organizovano, uz podršku obaveštajnih službi Zapada.

Srbija očigledno pokušava da se odupre ali i ne sme do kraja. Čim ne može nekoliko puta, to već postaje nezgodno i za službu i za Srbiju“, zaključuje Nicović.

 

sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Između Rusije i Nemačke se upravo dešava najveća noćna mora Zapada

Rusija i Nemačka još uvek mogu da obnove svoje ekonomske odnose. Ovo mišljenje je izneo …