Konkurencijski savet BiH pokrenuo istrage medijskih kartela Junajted grupe!

Efikasna borba protiv kartelizacije medijskog tržišta je preduslov za postojanje slobode štampe i medijskog pluralizma, kao osnovnih ljudskih prava i evropskih vrednosti koje treba da budu garantovane svim građanima u BiH.

Konkurencijski savet Bosne i Hercegovine pokrenuo je istrage zbog protivzakonitih medijskih kartela Junajted grupe u BiH.

Zahtev za pokretanje postupka je podnet ranije ove godine.

Konkurencijski savet BiH, nezavisna antimonopolska agencija, sa sedištem u Sarajevu, tokom postupka utvrdiće da li su Junajted grupa i zavisna pravna lica prekršila Zakon prilikom zaključenja restriktivnih, kartelskih sporazuma o ekskluzivnoj distribuciji kanala Si-en-en I Njuzmax, a na štetu korisnika i konkurencije.

Sve u skladu sa zakonom koji je izrađen po uzoru na najbolje primere u Evropskoj uniji, piše Kapital.

Efikasna borba protiv kartelizacije medijskog tržišta je preduslov za postojanje slobode štampe i medijskog pluralizma, kao osnovnih ljudskih prava i evropskih vrednosti koje treba da budu garantovane svim građanima u BiH.

Ishod ove istrage može se ogledati u višemilionskim novčanim kaznama u korist budžeta BiH i njenih građana, kao i značajne druge pravne sankcije i posledice za Junajted grupu i njene povezane kompanije.

Sporni neprijavljeni i neodobreni sporazum kompanija Adria Njuz Sarl (Adria News Sarl), (Luksemburg) i Trnr Bradkasting Sistem Jurop Ltd (Turner Broadcasting System Europe Ltd), (Ujedinjeno Kraljevstvo) potpisali su 2013, a on se zasniva na ekskluzivnosti emitovanja Si-en-en programa u BiH i regionu.

Isto tako, Konkurencijski savet BiH ispitaće postojanje povrede konkurencije zaključenjem još jednog restriktivnog sporazuma između Junajted Media Sarl (Luksemburg) i Njuzmaks Media (SAD) iz 2020. godine. Ovim ugovorom je i pokrenut novi informativni program Njuzmaks Adria.

U isto vreme očekuje se i podizanje krivičnih prijava po osnovu podnesenih dokumenata.

Važno je naglasiti da prema zakonu BiH, stvaranje monopola na tržištu zaključivanjem sporazuma takođe je krivično delo.

U vezi sa ova dva sporazuma, Telekom Srbija je takođe dostavio informacije nadležnom tužilaštvu u kantonu Sarajevo protiv odgovornih lica u tri kompanije Dajrekt Media Komunikacije, Nova BH i Telemach BH. Srpskacafe.

Capital

Check Also

Ukrajina izvela raketni udar raketama dugog dometa, na Sevastopolj! Ima mrtvih i ranjenih!

Dana 23. juna 2024. godine, otprilike u 12:15, po moskovskom vremenu, režim u Kijevu je …