Moskva: Podržavamo predlog Srbije o KiM!

Moskva smatra da je predlog Srbije da se održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji blagovremen.

Ovo je izjavila predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

“Zabrinuti smo zbog nove spirale eskalacije nasilja u srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Situacija izmiče kontroli i pojavila se neposredna pretnja po opstanak srpskog naroda na Kosovu”, navela je Zaharova, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi održavanja sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Zaharova je ocenila da je problem u politici etničkog čišćenja, pogroma, proterivanja i terora nad Srbima koju vode kosovske albanske “vlasti” i upozorila da se sve to dešava uz punu podršku SAD i EU, koje ne žele da zaustave ultraradikale u Prištini.

“Umesto toga, zapadne prestonice traže nove načine da izvrše pritisak na Beograd i na srpski narod, fabrikujući besramne optužbe, uključujući i one koje su uperene protiv predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Rusija deli mišljenje predsednika Srbije o trenutnoj kriznoj situaciji”, naglasila jeZaharova.

Ona je poručila da svaki korak ka rešenju krize na Kosovu i Metohiji, kao i dijalog zainteresovanih strana, mora da se vodi u okviru međunarodnog prava i na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije saopštio da će zatražiti sastanak s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi s napetošću na Kosovu i Metohiji, a zatim i hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da će razmotriti poziv da se sve bezbednosne snage kosovskih Albanaca proglase terorističkim.

Vučić je naveo da zahtev Beograda upućen članovima Saveta bezbednosti UN sadrži poziv da se prekine delatnost svih kosovsko-albanskih struktura koje predstavljaju opasnost za Srbije, kao i da se izvrši demilitarizacija.

B92/Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …