Borel poručio SAD i Rusiji: Ma koliko EU bila u krizi, uvek ćemo imati dovoljno, da osnujemo sopstvenu vojsku!

Šokantan kolaps avganistanske vlade koju je podržavao Zapad, haotični prizori na aerodromu i strahovi da bi nova generacija avganistanskih izbeglica mogla da pokuša da krene ka Evropi oživeli su ideje o Evropi koja razvija sredstva za samostalno vojno delovanje.

Pad Kabula pod vlast talibana i haotični napori međunarodne evakuacije pokazuju da Evropa mora da razvije sopstvene vojne kapacitete, nezavisno od Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

Borel je u intervjuu za agenciju AFP rekao da će se evropske države boriti za evakuaciju svojih građana i avganistanskih saveznika pre nego što SAD okončaju operaciju na aerodromu u Kabulu, prenosi France 24.

Nekoliko američkih saveznika zatražilo je od Vašingtona da produži rok za evkauaciju, što je u petak potvrdio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, jer će bez zaštite 6.000 američkih vojnika na aerodromu u Kabulu evropske operacije možda morati da prestanu.

Šokantan kolaps avganistanske vlade koju je podržavao Zapad, haotični prizori na aerodromu i strahovi da bi nova generacija avganistanskih izbeglica mogla da pokuša da krene ka Evropi oživeli su ideje o Evropi koja razvija sredstva za samostalno vojno delovanje.

Diplomatska misija EU u Kabulu ima 400 lokalnih uposlenika i članova porodica koji bi mogli da emigriraju u Evropu ali je do sada samo 150 uspelo da napusti zemlju, iako neki od aviona koje su poslale vojske članica EU lete poluprazni.

Borel je naveo da su trećinu putnika na letu koji je u subotu stigao u Španiju činili Amerikanci, da je problem pristup aerodromu, jer su veoma jake američke provere i bezbednosne mere, što sprečava prolazak avganistanskog osoblja.

„Žalim zbog načina na koji su se stvari odvijale, ali niko nije tražio mišljenje Evropljana.

Neke zemlje će morati sebi da postave pitanja o savezništvu Amerike koja, kako je rekao Džo Bajden, ne želi da vodi tuđe ratove.

Evropljani nemaju izbora i moramo se organizovati da se nosimo sa svetom kakav jeste, a ne sa svetom o kojem sanjamo“, kazao je Borel.

Evropska unija već razvija ono što naziva svojim novim „strateškim kompasom“, okvirom koji će omogućiti da 27 država članica, delujući zajedno, razviju više diplomatske i vojne snage i  više onoga što francuski predsednik Emanuel Makron naziva „strateškom autonomijom“.

Za Borela to mora uključivati i ​ zajedničke vojne snage.

„Predložićemo da se Uniji obezbedi snaga od 50.000 ljudi, sposobnih da deluju u okolnostima kakve vidimo u Avganistanu“, ukazao je Borel i istakao da će u septembru posetiti Irak, Tunis i Libiju, a da će „naredna kriza biti u Iraku i Sahelu“.

„Evropa reaguje samo u krizi, a Avganistan bi mogao da je probudi.

Došao je trenutak da joj se dodeli vojna sila sposobna za borbu, ako je potrebno“, zaključio je Borel.

FoNet

Check Also

Dogovor odobren: Izrael će moći da kupi, do 50 borbenih aviona F-15, od SAD!

Dva glavna protivnika prodaje oružja Izraelu — kongresmen Gregori Miks iz Komiteta za spoljne poslove …