SAD imenovale državu, koja će biti kažnjena, zbog njihovog poniženja u Avganistanu!

Kolumnista časopisa National Interest Michael Rubin, predložio je da SAD kazne Pakistan zbog neuspeha misije u Avganistanu.

„Poraz Sjedinjenih Država protiv talibana i kao rezultat toga, protiv Islamabada je poniženje.

To nije ukorenjeno u američkim vojnim neuspesima, već u truloj i kratkovidoj politici Vašingtona.

Bio je to udarac, koji se mogao izbeći ali otkako smo ga primili, ne smemo ga ostaviti bez odgovora.

“Jednostavno rečeno, vreme je za uvođenje sankcija Pakistanu“, rekao je kolumnista.

Prema njegovom mišljenju, pravi razlog neuspeha Kabula u ratu ne leži u korupciji, već u činjenici da je Islamabad pomogao talibanima.

Istovremeno, Pakistan je sarađivao sa Sjedinjenim Državama i od 2001. dobio 23 milijarde dolara za podršku zapadnoj koaliciji, koja se borila u susednom Avganistanu, piše autor.

Uveren je da je krivica Pakistana očigledna, budući da je osnivač i vođa terorističke grupe Al-Kaida Osama bin Laden, kao i organizator niza terorističkih napada 11. septembra 2001, Khalid Sheikh Mohammed (uhapšen 2003. tokom zajedničke operacije američkih specijalnih službi i Međuresorne obaveštajne službe Pakistana u gradu Ravalpindi. – Urednik).

“Trenutni udar na Avganistan nije se dogodio niotkuda.

Ovo je rezultat obmane: Islamabad je ubedio Vašington da promoviše mirovne pregovore ali da u stvari sprema talibane da zauzmu susednu državu”, rekao je Rubin.

Osim toga, Pakistan ima bliske veze sa Kinom, podsetio je kolumnista.

Ovo daje Pekingu pristup Indijskom okeanu i utiče na Indo-Pacifik.

NR Kina obučava obaveštajne službe Islamabada, a pakistanske oružane snage i Narodnooslobodilačka vojska Kine, uspostavile su čvrste veze.

„Činjenica da Sjedinjene Države snabdevaju ovu južnoazijsku državu vojnom opremom je paradoks, na koji Bajdenova administracija mora da stavi tačku“, ogorčen je autor.

Rubin je predložio da se Pakistan isključi sa liste glavnih saveznika Sjedinjenih Država izvan NATO -a, da se odbiju krediti Islamabada od MMF -a, Azijske razvojne banke i Svetske banke i da se uvedu sankcije pakistanskim obaveštajcima i vojsci, koji su „ uključeni u podršku talibanima ” i drugim terorističkim grupama “.

“Gospodine predsedniče, učinite da Pakistan plati”, rekao je Bajdenu.

Talibani preuzimaju vlast

Pre nekoliko nedelja, na pozadini povlačenja američkog kontingenta iz zemlje, situacija u republici se naglo pogoršala: talibani su pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

U nedelju je postalo poznato da pobunjenici kontrolišu sve granične prelaze.

Kasnije tog dana, naoružani napadači su objavili, da su ušli u predsedničku palatu.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao je, a njegovo mesto boravka nije poznato.

U ponedeljak uveče, portparol talibanske političke kancelarije Mohammad Naim rekao je, da je rat, koji je trajao 20 godina završen i da će novi oblik vladavine uskoro postati jasan.

Borba.Info

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …