Srbi uznemireni! Zarobljeno 9.500 srpskih vozila! – Ovo je uvod u rat na Kosovu i Metohiji!

“Blokirane su obe saobraćajne trake i saobraćaj je u blokadi”

Igor Simić iz Srpske liste kaže da su Srbi sa Kosova i Metohije besni zbog poteza Prištine da na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak pošalje jedinice ROSU.

On je za Jutarnji program TV Prve rekao da su Srbi sa KiM duboko uznemireni jer je Priština uputia više od 20 vozila, do zuba naoružanih specijalaca.

 

Prema njegovim rečima, oni su besni i trenutno su vozilima krenuli ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Prema najnovijim informacijama koje je Simić preneo, trenutno je oko 300 vozila Srba na Jarinju i više od 100 na administrativnom prelazu Brnjak.

“Blokirane su obe saobraćajne trake i saobraćaj je u blokadi”, rekao je on i dodao da se jutros održane hitne konsultacije članova Srpske liste.

“Pozivamo naše građane da budu suzdržani i da ne nasedaju na provokacije, jer ovo jeste provokacija Prištine, pretpostavljamo da bi se Srbima ograničila sloboda kretanja oduzimanjem registarskih tablica iz Srbije”, rekao je Simić.

Ističe da apeluje na smirenost ali da je građana sve više i više i da su oni “besni”.

“Na Jarinju je već sada 300 vozila Srba, na Brnjaku više 100”, dodao je Simić.

Euleks: Pomno pratimo situaciju na prelazima Jarinje i Brnjak

Misija vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) pomno prati aktuelna dešavanja na zajedničkim prelazima i u stalnom je kontaktu sa Kosovskom policijom i Kfor-om, saopštila je danas ta misija odgovarajući na pitanje Tanjuga da li su bili obavešteni da će specijalne jedinice ROSU biti raspoređene na administrativnim prelazima.

“Euleksovi timovi za podršku dijalogu već su obišli prelaze Mutivode, Merdare, Brnjak i Končulj, a planiraju da obiđu još dva”, rečeno je Tanjugu.

Iz te misije podsećaju da Euleks nema mandat da odobrava ili raspoređuje Kosovsku policiju.

“Formirana policijska jedinica EULEKS -a sprovodi izviđačke patrole na severu Kosova i spremna je da deluje kao drugi bezbednosni odgovor Kosova ako to zatraži Kosovska policija”, navodi se u saopštenju Euleksove pres službe.

B92

Check Also

Profesor iz SAD: Amerikancima umesto Ukrajine, odmah stiže nova tema!

Sukob u Ukrajini je dugo bio glavna tema zapadnih medija. Ukrajinski „slučaj“ je zagrejan u …