Rusija je uz Bajdenovu pomoć, kaznila Ukrajinu!

Spoljnopolitičke odluke šefa Bele kuće Džoa Bajdena (uključujući i Moskvu) okrenuće se protiv američkih saveznika, navodi portal 19FortyFive.

Analitičar Majkl Rubin je podsetio: Bajden je odmah po preuzimanju funkcije glasno izjavio da se „Amerika vratila, diplomatija se vratila“.

Međutim, nalazeći se kratko na čelu zemlje, novi predsednik SAD je već uspeo da prizna najmanje dve „diplomatske nemarnosti“, smatra autor članka.

Pre svega, prema Rubinovim rečima, reč je o rezonantnoj odluci Bele kuće o velikom ruskom projektu, koji predviđa direktne isporuke gasa Evropi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Bajden je odlučio da promeni politiku svog prethodnika i ukinuo je američke sankcije za gasovod Severni tok 2, dajući tako zeleno svetlo za njegov završetak i puštanje u rad.

Ovo je bila, bez preterivanja, pobeda za jednu generaciju Rusije i njenih strateških ambicija u Evropi“, navodi se u objavi portala 19FortyFive.

Američki posmatrač tvrdi, da će Severni tok 2 povećati gasnu zavisnost evropskih saveznika Vašingtona od Moskve i dati Kremlju još jedno oruđe uticaja u zemljama EU.

Osim toga, naglašava Majkl Rubin, šef Bele kuće je svojom odlukom o ruskom gasovodu zapravo pomogao Rusiji da „kazni” Ukrajinu, koja je ostala bez prihoda, koji su išli u kasu, zahvaljujući tranzitu plavog goriva.

Prema rečima autora članka, drugi udarac Evropi zadalo je Bajdenovo odbijanje da rasporedi vojni kontingent na grčko ostrvo Skiros.

Američki analitičar smatra da bilateralni sporazum Vašingtona i Atine o saradnji u oblasti odbrane, nije dovoljan korak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rubi podseća: skoro svi američki objekti stacionirani u Grčkoj nalaze se na kopnu, a Egejsko more ostaje otvoreno.

Raspoređivanje vojnih snaga na ostrvu Skiros, kao i na Lemnosu, rešilo bi ovaj strateški problem, a takođe bi omogućilo Sjedinjenim Državama da „prate kretanje kroz moreuz iz Crnog mora“.

Međutim, Bajdenova administracija je odustala od ideje iz straha od protivljenja Turske.

„Saveznici SAD kao što je Grčka moraju da veruju da ih Amerika podržava, dok protivnici poput Rusije moraju da shvate da Sjedinjene Države imaju vojnu infrastrukturu da sprovode druge strategije, ako se diplomatija odbaci kao sredstvo za rešavanje sporova, – navodi Rubin.

Američki stručnjak insistira na tome da diplomatija Bele kuće treba da stavi interese SAD i njihovih saveznika iznad straha od reakcije protivničkih država.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Evropska unija se sprema za trgovinski rat sa Kinom!

EU se priprema za trgovinski sukob punog obima sa Kinom. Blumberg prenosi ovo… Prema pisanju …