Hrvati naoružavaju Albance na Kosovu i Metohiji!

Hrvatska firma „KROKO“ je inače 2012. isporučila kosovskim bezbednosnim snagama 3.500 odela.

Pripadnici bezbednosnih snaga tzv. Kosova mogu da očekuju naoružanje i opremu iz Hrvatske a to bi, prema rečima vojnog analitičara Vlada Radulovića, mogla biti oprema iz domena pešadijskog naoružanja i zaštitno balističke opreme, kao što su jurišne puške, panciri, ručni bacači granata…

U okviru Memoranduma o razumevanju, kosovski i hrvatski ministri odbrane dogovorili su primenu sporazuma u oblasti vojnih nabavki i vojno-tehničkoj sferi, što znači da je saradnja Hrvatske i Kosova sve bliža, navodi Radulović.

„Zagrebu je to više odraz simbolike da namerno rade na štetu Srbije, nego što ima iskrenu želju da pomognu Kosovske bezbednosne snage,“ mišljenja je sagovornik Sputnjika.

Precizirajući o kom tačno oružju je reč, on objašnjava da zaštitno- balistička oprema podrazumeva pancire, šlemove, dok se pod pešadijskim naoružanjem, osim pušaka i pištolja, podrazumevaju i raketni i ručni bacači.

Jurišne puške, panciri, ručni bacači granata…

Što se tiče naoružanja, jedino što Hrvatska proizvodi, ističe on, tačnije njihova firma „HS Produkt“ jesu jurišne puške VHS-D i VHS-K i pištolj HS 2000 i to je jedino oružje koje Hrvatska kao svoj proizvod može prodati Kosovu.

„Suštinski, oni mogu da im prodaju od naoružanje sve iz „HS produkta“ jer oni imaju tu proizvodnu liniju pištolja i automatskih pušaka.

Takođe, imaju i ručne bacače granata, što takođe mogu da im daju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U teoriji, postoji mogućnost da oni nabave i neke višecevne raketne bacače ali suštinski to Kosovo ne bi smelo da ima,“ ističe Radulović.

Iz tog razloga, Radulović smatra da će se Hrvatska Kosovu dati samo opremu koja je u pešadijskom domenu.

Opasnost su borbena vozila koja su otpisana

„Drugi segment koji po nas može da bude veoma opasan jeste to da se Hrvatska odluči da deo nekih starijih sredstava koja su otpisana ili su u procesu otpisa, putem donacije ili na neki drugi način, da za pojačanje KBS-a,“ kaže Radulović.

Upitan da li možda misli na jugoslovensko borbeno vozilo BVP M-80 koje je Hrvatska modernizovala 1988. godine na osnovu iskustava rata u Iraku, a koje je ta potom zamenila oklopnim transporterom Bredli, koje je dobila od Amerikanaca, Radulović kaže:

„To je čista spekulacija, jer ne mogu oni da odlučuju tek tako, kome će to dati.

Suštinski, tu je reč o starim BVP i pitanje je da li uopšte mogu da ih daju,“ napominje Radulović.

Amerika daje zadnju reč

Kako kaže, sve dok zemlje NATO pakta, pre svega Amerika, ne dozvole da Priština ima neko složenije ofanzivno naoružanje njega neće biti u KBS-u.

Radulović takođe napominje da će se saradnja Kosova i Hrvatske intenzivirati u budućnosti još više.

Inače, Hrvatska, prema navodima medija u Zagrebu, za sada pregovara da KBS-u i kosovskoj policiji proda oko 600 i 700 kaciga koje proizvodi firma „Šestan-Buš“.

Takođe se vode intenzivni razgovori oko prodaje čizama firme „Jelen“.

Hrvatska firma „KROKO“ je inače 2012. isporučila kosovskim bezbednosnim snagama 3.500 odela.

Osim toga, pripadnici KBS se obučavaju u sklopu vojne saradnje Hrvatske i tzv. Kosova u vojnoj školi u Zagrebu.

Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vašington post: Putin vešto matirao Zapad, u situaciji sa Ukrajinom!

Ruski predsednik Vladimir Putin pokazao se kao vešt taktičar u situaciji sa Ukrajinom. Do takvih …