Bajden: Amerika pred bankrotom! Za dve nedelje pada u recesiju! – „Meteor“ će jako pogoditi i ekonomije, još pola sveta!

Predsednik Džo Bajden upozorio je da će “meteor” pogoditi američku ekonomiju, ako republikanci nastave da blokiraju napore za povećanje gornje granice američkog duga, napadajući svoje političke protivnike zbog primene “licemerne, opasne i sramotne” taktike.

Američka savezna vlada će 18. oktobra ostati bez novca, upozoravaju finansijski analitičari za razvoj, koji bi izbrisao milione radnih mesta, srušio berzu i uništio američki ekonomski rast.

Vlada takođe ne bi mogla da izda vitalne savezne isplate, kao što su čekovi socijalnog osiguranja starijim građanima.

Lider republikanskog Senata Mitch McConnell tvrdio je da bi demokrate trebale delovati same, kako bi podigle gornju granicu duga ali komplikovana pravila Senata o filibusterima znače da to možda neće moći učiniti pre nego što federalna vlada ne izvrši svoje dugove – rok poznat kao “datum Ks” ”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U neobično vatrenom govoru u Beloj kući, Bajden je rekao da republikanci igraju „ruski rulet sa američkom ekonomijom“, odbijajući da pomognu demokratama da podignu gornju granicu duga.

„Mislim da je, iskreno rečeno, licemerno, opasno i sramotno“, rekao je u utorak (AEDT).

“Njihova opstrukcija i neodgovornost ne poznaju apsolutno nikakve granice, pogotovo dok se mi izlvlačimo iz ove pandemije.”

Biden je nastavio: „Meteor se sprema udariti u našu ekonomiju. Demokrate su voljne da obave sav posao da ga zaustave.

Republikanci samo moraju da nas puste da radimo svoj posao. Samo se skloni s puta.

Ako ne želite da pomognete u spasavanju zemlje, sklonite se s puta, da je ne uništite. ”

Lider demokratskog Senata Chuck Schumer rekao je da je Kongres morao poslati zakon o gornjoj granici duga na Biden-ov sto, do kraja sedmice kako bi izbegao finansijske nedaće.

„Nemamo luksuz da čekamo do 18. oktobra, jer je naša odgovornost da uverimo svet da SAD blagovremeno ispunjavaju naše obaveze i da puna vera i kredit Sjedinjenih Država nikada ne smeju biti dovedeni u pitanje, ”, Napisao je Schumer u pismu svojim kolegama.

“Posledice čak i približavanja datuma Ks mogu biti pogubne za našu ekonomiju i pogubne za američke porodice.”

U pismu Bajdenu, McConnell je rekao da postoji stvarni rizik da bi američka vlada mogla „da utone u san u pravcu katastrofe, koja se mogla izbeći“.

“Stav republikanaca je jednostavan”, napisao je McConnell.

„Nemamo listu zahteva. Dva i po meseca jednostavno smo upozoravali da, pošto vaša stranka želi da vlada sama, mora i sama da se nosi sa ograničenjem duga.

U prošlogodišnjoj analizi za investitore, glavni ekonomista Moodi’s Analitics-a Mark Zandi upozorio je na “kataklizmične” posledice ako se prekorači granica američkog duga, upoređujući rezultirajući pad sa finansijskom krizom 2008-2009.

“To znači da bi realni BDP pao skoro 4 posto od vrha do dna, skoro 6 miliona radnih mesta bi bilo izgubljeno, a stopa nezaposlenosti bi se vratila na blizu 9 posto”, upozorio je Zandi.

„Cene akcija bi se smanjile skoro za jednu trećinu u najgorem trenutku prodaje, čime bi se izbrisalo 15 triliona američkih dolara bogatstva domaćinstava.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …