Viktor Orban se našalio o tome da je nemački kancelar Šolc, „još živ“

Viktor Orban je to rekao nakon „plodnih“ razgovora sa Olafom Šolcom, u Berlinu.

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je u ponedeljak u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji su, prema izveštajima medija, bili usredsređeni na odgovor EU, na vojnu kampanju Rusije u Ukrajini.

Nakon završetka pregovora, mađarski premijer se našalio, na račun njega i nemačkog lidera, koji su još uvek sa ove strane groba.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Drago mi je, što mogu da vam kažem da je on [Šolc] još uvek živ. I ja sam“, rekao je Orban posle dvosatnog sastanka sa nemačkom kancelarkom, koji je opisao, kao „plodonosni“.

Nakon razgovora o nekim teškim temama, obe strane su na kraju bile zadovoljne pregovorima, dodao je Orban, ne ulazeći u dalje detalje.

Šolcova kancelarija nije komentarisala sastanak.

Odstupajući od protokola, nemačka strana nije održala zajedničku konferenciju za novinare nakon razgovora, naveo je Der Spiegel.

Prema njegovom izveštaju, uobičajeno je da se takav događaj održi nakon, što lider jedne članice EU dođe, u zvaničnu posetu Nemačkoj.

Mediji navode da su Šolc i Orban uglavnom razgovarali o odgovoru Evropske unije, na vojnu kampanju Rusije u Ukrajini.

Iako dosledno kritikuje sankcije bloka, Mađarska je i dalje dala zeleno svetlo za sva ograničenja, koja je Brisel uveo Moskvi.

Glavna zamerka Budimpešte je da je ograničenje uvoza ruske energije naštetilo bloku više od planiranog cilja, pri čemu su evropski građani bili primorani da preuzmu račun.

Krajem septembra, Mađarska je najavila da planira da održi ispitivanje javnog mnjenja, kako bi se procenila podrška sankcijama.

Osim sa kancelarom Šolcom, mađarski premijer se sastao i sa svojom prethodnicom Angelom Merkel i još jednim visokim političarem iz opozicione Hrišćansko-demokratske partije Arminom Lašetom.

Kancelarija Merkelove odbila je da komentariše „lične razgovore, koji nisu javni“.

Katarina Barli iz nemačke vladajuće Socijaldemokratske partije, koja je potpredsednica Evropskog parlamenta, nazvala je Orbana „najvećom sramotom Evropske unije“.

Mađarski lider je dugo bio meta kritika unutar bloka, a njegova vlada je sada optužena za navodnu zloupotrebu novca EU.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi napali francusku vojsku u Slavjansku!

Ruske jedinice uspešno su napale ukrajinske militante u Slavjansku (DNR) koji su privremeno okupirale ukrajinske …