“Ogromna je reforma u pitanju” – Usvojena 4 ekonomska zakona…

“Novi sistem je fleksbiliniji, otvara tržište kada su u pitanju fiskalni uređaji, a korisnici mogu da koriste mobilne telefone, tablete i ide se u korak sa digitalizacijom i modernom tehnologijom“

Narodna skupština usvojila je jednoglasno Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, koji je podnela Vlada.

Takođe je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Nakon toga usvojen je Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izmene i dopune Zakona o fiskalizaciji kojim se uvodi prelazni period od 1. novembra do 30. aprila u kojem će obveznici biti dužni da pređu na novi način fiskalizacije.

Propisom je planirano uvođenje novog modela fiskalizacije, rekao je u raspravi ministar finansija Siniša Mali i naveo da je reč o ključnom zakonu za borbu protiv sive ekonomije.

“Novi sistem je fleksbiliniji, otvara tržište kada su u pitanju fiskalni uređaji, a korisnici mogu da koriste mobilne telefone, tablete i ide se u korak sa digitalizacijom i modernom tehnologijom“, kazao je Mali.

On je naveo da se izašlo u susret prirednicima, pa je uveden prelazni period u kome će moći da rade po postojećem i novom sistemu od 1. novembra do kraja aprila naredne godine.

Kada su rokovi u pitanju već 1. oktobra krenula je prijava preko sajta Poreske uprave svih poreskih obveznika da prijave svoja prodajna mesta.

Ministar je dodao da ni jedan dinar poreske obveznike neće koštati uvođenje novog sistema.

Obezbeđeno je šest milijardi dinara kako bi se pokrili troškovi nabavke fiskalnih uređaja.

Uredba je usvojena na sednici Vlade prošle nedelje i predviđa subvenciju od 100 evra za svaki fiskalani uređaj i dodatnih 100 evra za svako prodajno mesto.

Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti povećan za 20 odsto.

„Ko želi da iskoristi ove subvencije prijaljivanje će preko sajta Poreske uprave krenuti od 15. oktobra i trajaće do kraja januara“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima krenule su i pripreme za elektronske fakture, pa će od 1. januara sledeće godine svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da izdaju elektronske fakture a do kraja sledeće godine to će važiti i za sve one koji su u privatnom sektoru, a koji si u sistemu PDV-a.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da je izmenama navedenog zakona definisano davanje jednokratne novčane pomoći od 20 evra u decembru ove godine za punoletne državljane Srbije.

“Za pomoć od 20 evra mogu da se prijave svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine.

Za njih otvaramo mogućnost prijavljivanja na isti način kao i do sada preko sajta Uprave za trezor od 15. do 30. novembra“, rekao je ministar finansija.

Ministar je podsetio da svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu jer će im pomoć biti automatski uplaćena u decembru.

Poslanici su usvojili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a Mali je rekao da su dva osnovna razloga za promenu ovog zakona.

“Prvi je da bi se uskladio sa izmenama Zakona o fiskalizaciji a drugi kako bi dodatno dali fleksibilnost privrednim subjektima, koji duguju Poreskoj upravi i ušli su u problem sa izmirivanjem poreskih obaveza zbog pandemije koronavirusa”, rekao je on.

Kako je dodao, izmene ovog propisa omogućujuju svima koji su ispoštovali rokove za plaćanje glavnice duga PU, da dobiju mogćnost za odlaganje plaćanja kamata.

Usvojen je i Zakon o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija ad Novi Sad za potrebe finansiranja projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica – Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

Mali je naveo da je vrednost te investicije 89 miliona evra. Ukupna dužina pruge je 98 kilometara a deo koji prolazi kroz našu zemlju je dug 38,5 kilometara.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je večeras u parlamentu da će u okviru reforme Poreske uprave koja treba da se završi do kraja 2023.godine postojati samo jedan račun za sve poreze.

Mali je odgovarajući na pitanje poslanika da li je moguća avansna uplata za poreze, rekao da to u ovom trenutku nije moguće, ali da će novim sistemom biti.

“Sada imamo preko 184 računa ili podračuna na koje građani Srbije plaćaju razne svoje poreske obaveze, takse i drugo, a mi hoćemo da postoji samo jedan.

I biće za godinu i po do dve samo jedan račun za sve poreze, a onda će preko algoritma i na odgovarajući način da se sve te uplate kategorišu”, rekao je Mali.

To je, kaže Mali, ono što građani ne mogu sada da vide, ali će im biti jasno kada budu mogli na jednostavan način da plate porez i dobiju potvrdu da ne duguju ništa.

“Ogromna reforma je u pitanju. Radimo intenzivno i do kraja 2023.godine siguran sam da će taj sistem potpuno da zaživi”, istakao je ministar.

Kako je objasnio, već se sprovode reforme u Poreskoj upravi, navodeći da će sistem biti takav da će građani preko mobilnog telefona na bezbedan način moći da se uloguju na svoju adresu kod Poreske uprave i da odmah dobiju informaciju koliko duguju.

“U istom trenutku će moći i da plate svoje obaveze”, objasnio je Mali.

O dolaru

“Negde 2013. imali smo skoro 30 odsto javnog duga u dolarima”, kazao je ministar finansija. “Srbija nema prirodno pokriće za dolar, jer su nama transakcije uglavnom u evrima ili dinarima.

Otad smo smanjili taj udeo sa 30 na 12-13 odsto i povećali emisiju obveznica u dinarima“, objasnio je Mali odgovarajući na izlaganja poslanika.

“Jedna smo od prvih zemalja koja je izašla sa ’zelenim’ obveznicama”, naglasio je.

“Nama je na 15 godina obveznica 2,05 odsto, a zelena na jedan odsto, dok je prethodna vlast uzimala zajmove sa kamatom preko 7 odsto.

To je zelenaški dug. To smo nedavno vratili i nećemo opterećivati našu decu time“, objasnio je Mali.

“Stopa rasta će ove godine biti 7,5 odsto, pa imamo priznanje investitora koji na kraju krajeva daju nama svoj novac pokazujući da imaju poverenja u ono što Srbija radi“, istakao je.

“Bićemo prva, druga ili treća najbolja ekonomija u Evropi. Cilj nam je da svako u Srbiji oseti boljitak.

Srbija postaje primer u regionu i čak u Evropi po pitanju rasta i napretka”, rekao je ministar.

“U ovom trenutku gradimo sedam auto-puteva ili brzih saobraćajnica a do kraja godine biće ih 10 u izgradnji“, naglasio je Mali.

B92/Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …