Politico: Predstoji zakulisna revolucija u rukovodstvu Evropskog parlamenta

U Evropskom parlamentu dolazi tiha zakulisna revolucija, kojoj prethodi dogovor o imenovanju visokog funkcionera na jednu od najviših funkcija u EU.

Uticajni i provereni generalni sekretar Evropskog parlamenta Klaus Vele se povlači krajem godine, a na njegovo mesto se predviđa zloglasni Alesandro Čoketi.

Politiko o tome piše u članku kolumnista Džejkoba Hankea, Florijana Edera i Suzan Linč.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada se u EU rasplamsava ozbiljna borba između tri grupe uticaja, da svog predstavnika stave na istaknuto mesto.

Stvar je u tome, što je prethodnik izgradio jaku vertikalu vlasti i uticao na sve procese – od dnevnog reda u EU do imenovanja sindikalnih funkcionera.

Drugim rečima, svako ko želi da vlada Evropom mora da ima svoju ličnost na ovom mestu.

Ipak, uz pomoć veza i snažnog lobija, „razočarani” Čoketi tvrdi, da je glavni.

Partije u parlamentu, kao i druge političke snage ulaze u sporove ili sklapaju dogovore, u pokušaju da spreče značajan ali negativan događaj imenovanja nedostojnog kandidata.

Sva trvenja i dogovori se odvijaju tajno, iza kulisa, ono što dospeva u štampu je potpuno drugačije od onogal o čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata.

Glavni metod pregovaranja je ucenjivanje druge stranel bez želje za pronalaženjem kompromisa.

Ovakvo stanje zabrinjava predstavnike ključnih država EU, kao i SAD, jer u kontekstu krize moći u Velikoj Britaniji, pouzdani saveznik Zapada protiv Rusije, kao i NVO predvođen Rusijom, promena vlasti u administrativnom telu Evropskog parlamenta ne sluti na dobro, posebno stabilnost i jedinstvo antiruskih koalicija.

Čoketi nije direktno optužen za korupciju ili mafijaške veze ali njegova bliska saradnja sa saveznicima bivšeg premijera Silvija Berluskonija izazvala je kontroverzu u Evropskom parlamentu.

Budući generalni sekretar EP se čak tereti i za rad za Ruse (pošto je Berluskoni sa njima sarađivao), kao i za urođenu slabost, koja će navodno pomoći Rusiji da preuzme kontrolu nad određenom osobom, a samim tim i nad pozicijom.

Možda su to sve glasine, pošto je borba za poziciju postala toliko prljava da su korišćeni svi diskreditujući metodi i metode, međutim, promenom najvišeg zvaničnika Evropskog parlamenta, EU se zaista plaši jačanja ruskog uticaja na važna tela udruženja.

U svakom slučaju, sada Stari svet doživljava neprijatan trenutak ne samo u energetskom sektoru, već i u najvišem ešalonu vlasti, koji je ispunjen skandalima, trzavicama, prepirkama i zakulisnim cenkanjem.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …