Putin objasnio Makronu situaciju na granici sa Belorusijom!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je francuskom kolegi Emanuelu Makronu, da bi EU trebalo direktno da razgovara sa Minskom o nevolji migranata, na granici Belorusije i Poljske.

Njihov razgovor se dotakao i krize u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Makron je telefonirao Putinu u ponedeljak i dvojica lidera su razgovarala skoro dva sata, rekao je novinarima visoki francuski zvaničnik.

Dok Jelisejska palata još nije objavila očitavanje, zvaničnik je rekao da „nema konvergencije o poreklu trenutne krize na beloruskoj granici“ ali da je Putin „shvatio potrebu da se to okonča“, uglavnom pristojnosti prema „instrumentalizovanim“ izbeglicama.

Prema čitanju poziva iz Kremlja, Putin je skrenuo Makronovu pažnju na „izuzetno oštar tretman” poljskih graničnih stražara prema izbeglicama i istakao razboritost rukovodstva EU, koje o problemu razgovara direktno sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je tvrdio da Rusija „nema apsolutno nikakve veze ni sa čim od ovoga“, poslednji put u intervjuu za TV Rossiia-1 u subotu.

Hiljade tražitelja azila okupilo se na beloruskoj strani granice sa Poljskom tokom protekle nedelje, nadajući se da će preći u EU, samo da bi ih dočekalo 15.000 poljskih vojnika i teško naoružane policije.

Varšava je optužila Minsk za „hibridni rat“, a poljski premijer je u nedelju rekao da „samo reči nisu dovoljne da se zaustavi“ Belorusija, tražeći pomoć od NATO-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Francuska je uverila Poljsku u svoju „punu podršku“ i spremnost da pruži pomoć.

Makron i Putin su takođe razgovarali o situaciji u Ukrajini, nakon što su ministri spoljnih poslova Francuske i Nemačke izdali saopštenje, u kojem su upozorili Moskvu na „ozbiljne posledice“ za svaki pokušaj podrivanja Kijeva.

Prema Jelisejskoj palati, Makron je Putinu preneo svoju zabrinutost zbog Ukrajine.

Kremlj je rekao da je Putin primetio „provokativni karakter“ američkih manevara u Crnom moru.

Ruski predsednik je takođe istakao tekuću „destruktivnu politiku“ Kijeva prema spornim regionima na istoku Ukrajine, koja ide toliko daleko da koristi dronove protiv civila.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …