Nema više potrebe za masovnim udarima na Ukrajinu – Putin

Samo sedam od skoro 30 lokacija, koje su na meti Rusije nisu pogođene, objasnio je predsednik.

Trenutno nema potrebe za dodatnim raketnim udarima velikih razmjera na ukrajinske ciljeve, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tokom konferencije za novinare u Astani, u Kazahstanu, on je objasnio da ruska vojska sada teži drugim ciljevima, pošto samo sedam od, oko 29 ciljeva, koje je odredilo rusko Ministarstvo odbrane nije pogođeno u bombardovanju, ranije ove nedelje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ali ovi objekti se postepeno dovršavaju. Nema potrebe za masovnim udarima, bar za sada“, rekao je Putin.

U sredu je, ukrajinski ministar energetike German Galuščenko otkrio da je, oko 30 odsto energetskih objekata u zemlji oštećeno u dva uzastopna dana ruskih udara, navodi CNN.

Putin je rekao da Moskva nema nameru da uništi Ukrajinu kao državu, a trenutna situacija je odgovor, na neprijateljske akcije Kijeva.

On je objasnio da da Ukrajina nije blokirala vodosnabdevanje za skoro dva i po miliona ljudi koji žive na Krimu, ruske snage, ne bi morale da uđu u zemlju da bi je ponovo otvorile.

„Da, to nisu uradili, ne bi bilo drugih protivdejstava“, rekao je predsednik i dodao da nedavni napad, na Krimski most sada takođe tera Moskvu da „deset puta razmisli“ o tome, koliko je to važno za Rusiju da uspostavi vezu sa Krimom preko ukrajinske teritorije.

Upitan da li žali ili ne, zbog odluke o pokretanju vojne ofanzive na Ukrajinu, Putin je istakao da je „blago rečeno neprijatno sve, što se danas dešava“.

Ipak, ruski lider je insistirao da bi se „sve ovo dogodilo malo kasnije ali samo u lošijim uslovima za nas“, tvrdeći da su akcije Moskve bile pravovremene i ispravne.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022., Kremlj je priznao republike Donbasa, koje su se u međuvremenu pridružile Ruskoj Federaciji, kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …