Oči EU uprte u Vučića! – Ovo je plan…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da planira da od ruskog lidera Vladimira Putina zatraži dogovor o godišnjem snabdevanju 3 milijarde kubnih metara gasa na period od 10 godina.

Vučić je u utorak rekao da planira, da otputuje u Moskvu 24. novembra i da očekuje da se sastane sa Putinom 25. novembra.

Prema rečima srpskog lidera, sa rukovodstvom Ruske Federacije biće neophodno da se dogovorimo o ceni, količinama gasa i trajanje ugovora.

Srbija sada dobija ruski gas po 270 dolara za 1.000 kubnih metara, ugovor ističe krajem godine.

Prema njegovim rečima, 1,8 miliona kubika dnevno ide samo za novosadsku kogeneraciju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vučić je ukazao na povećanu potrošnju gasa, jer je u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor 14. oktobra bilo 262 miliona kubnih metara, a danas 161 milion kubnih metara.

„Sada ćemo tražiti od predsednika Putina da odobri obim na 10 godina od 3 milijarde kubnih metara godišnje“, naglasio je Vučić.

On je dodao da je potrebno povećati objekat PGS Banatski dvor za još 250 miliona kubnih metara.

Sada je Rusija zapravo jedini snabdevač prirodnim gasom Srbiji, koja je poslednjih godina cevovodom preko Ukrajine i Mađarske dobila preko 2 milijarde kubnih metara ovog gasa.

Zvanično puštanje ruskog gasa u sistem za prenos gasa Srbije preko Bugarske iz gasovoda Turski tok obavljeno je 1. januara.

Kako je RIA Novosti saopšteno u operaterskoj kompaniji Gastrans, gasovod će u prvoj fazi obezbediti transport oko 4 milijarde kubnih metara gasa godišnje, što će u potpunosti pokriti potrebe Srbije za prirodnim gasom.

Sam projekat je projektovan za godišnju količinu do 12,4 milijarde kubnih metara gasa za Srbiju i zemlje EU.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pentagon stvara „komandu Ukrajine“ – mediji

Nova vojna jedinica će navodno biti napravljena, po uzoru na „napore obučavanja i pružanja pomoći …