Džordan Piterson objasnio, na koji način će bogati opljačkati siromašne, kroz “zapadni klimatski program”

Kontroverzni psiholog i pisac Džordan Piterson tvrdio je da zapadne zemlje nemaju “moralno pravo” da primoravaju zemlje u razvoju da smanje proizvodnju zagađenja, napominjući da je poboljšanje njihovih ekonomija ključno.

Tokom pojavljivanja u emisiji Bi-Bi-Sija „Vreme pitanja“ u četvrtak, kanadski profesor je primetio da bi fokus politike klimatskih promena trebalo da bude, na podsticanju razvoja jeftine energije u siromašnijim zemljama zagađivačima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Najbolje dugoročno rešenje je pokušati da zemlje u razvoju budu što bogatije, a najbolji način da to uradite nije da kontrolišete njihov učinak zagađenja, već da im pomognete da razviju najjeftiniju energiju kojom mogu da upravljaju što je brže moguće“, rekao je Piterson.

U debati je britanski podsekretar za zapošljavanje Mims Davies sugerisao da mere preduzete za borbu protiv klimatskih promena, ne bi trebalo da idu na „trošak zemalja u razvoju“.

Ali Peterson je uzvratio da će to „apsolutno, 100% biti na njihovom trošku.“

Mislim da uopšte nemamo moralno pravo na Zapadu da to radimo.

On je takođe kritikovao nedavnu konferenciju o klimatskim promenama COP26, jer nije istražila ideje o tome, kako najbolje unaprediti nacionalne ekonomije u svetu u razvoju, napominjući da je video „veoma malo takvih ideja“ koje su izašle na samitu UN.

U poslednjim satima dvonedeljne konferencije, Kina i Indija su intervenisale kako bi ublažile formulaciju o upotrebi uglja u Glazgovskom paktu.

Dve zemlje su zahtevale izmenu konačnog teksta sporazuma, koji je pozivao na postepeno izbacivanje uglja, revidirajući ovo u „postupno smanjenje nesmanjenog uglja“.

Ovaj potez podstakao je predsednika COP26 i britanskog ministra Aloka Šarmu da izjavi da će Kina i Indija morati da „opravdaju“ svoje postupke zemljama, koje su podložnije efektima globalnog zagrevanja.

Međutim, zvaničnici u Pekingu i Nju Delhiju su se suprotstavili da su kritike bile nepravedne.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pravoslavlje u borbi za čast i nezavisnost otadžbine!

Poziv Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da se proglasi božićno primirje u Ukrajini i …