Džordan Piterson objasnio, na koji način će bogati opljačkati siromašne, kroz “zapadni klimatski program”

Kontroverzni psiholog i pisac Džordan Piterson tvrdio je da zapadne zemlje nemaju “moralno pravo” da primoravaju zemlje u razvoju da smanje proizvodnju zagađenja, napominjući da je poboljšanje njihovih ekonomija ključno.

Tokom pojavljivanja u emisiji Bi-Bi-Sija „Vreme pitanja“ u četvrtak, kanadski profesor je primetio da bi fokus politike klimatskih promena trebalo da bude, na podsticanju razvoja jeftine energije u siromašnijim zemljama zagađivačima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Najbolje dugoročno rešenje je pokušati da zemlje u razvoju budu što bogatije, a najbolji način da to uradite nije da kontrolišete njihov učinak zagađenja, već da im pomognete da razviju najjeftiniju energiju kojom mogu da upravljaju što je brže moguće“, rekao je Piterson.

U debati je britanski podsekretar za zapošljavanje Mims Davies sugerisao da mere preduzete za borbu protiv klimatskih promena, ne bi trebalo da idu na „trošak zemalja u razvoju“.

Ali Peterson je uzvratio da će to „apsolutno, 100% biti na njihovom trošku.“

Mislim da uopšte nemamo moralno pravo na Zapadu da to radimo.

On je takođe kritikovao nedavnu konferenciju o klimatskim promenama COP26, jer nije istražila ideje o tome, kako najbolje unaprediti nacionalne ekonomije u svetu u razvoju, napominjući da je video „veoma malo takvih ideja“ koje su izašle na samitu UN.

U poslednjim satima dvonedeljne konferencije, Kina i Indija su intervenisale kako bi ublažile formulaciju o upotrebi uglja u Glazgovskom paktu.

Dve zemlje su zahtevale izmenu konačnog teksta sporazuma, koji je pozivao na postepeno izbacivanje uglja, revidirajući ovo u „postupno smanjenje nesmanjenog uglja“.

Ovaj potez podstakao je predsednika COP26 i britanskog ministra Aloka Šarmu da izjavi da će Kina i Indija morati da „opravdaju“ svoje postupke zemljama, koje su podložnije efektima globalnog zagrevanja.

Međutim, zvaničnici u Pekingu i Nju Delhiju su se suprotstavili da su kritike bile nepravedne.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …