Ruska flota sa masovnom isporukom dizela iz Rusije plovi ka SAD, da pomogne u borbi protiv krize sa gorivom

SAD se navodno spremaju da prime masovnu isporuku dizela iz Rusije bogatom mineralima, dok Vašington nastoji da ohladi maloprodajnu cenu goriva, koja je nedavno dostigla najviši nivo od 2014.

Oko dva miliona barela ruskog dizela koje nose četiri tankera trenutno se kreću ka istočnoj obali SAD, prema podacima agencije za praćenje energetskog tereta Vorteksa, koju citira Blumberg.

Isporuka, za koju se očekuje da stigne u Njujork i Nju Hejven, Konektikat, već sledeće nedelje, navodno je najveća u poslednjih nekoliko godina, na osnovu podataka, koji sežu do 2018.

Analitičari Vorteksa su istakli da ruski proizvođači povećavaju proizvodnju dizela, koji zavisi od sirovine izvučene iz skupog prirodnog gasa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Očekuje se da će dotok iz ruske baltičke luke Primorsk dostići najviši nivo od najmanje 2016. godine.

„Rusija je u boljoj poziciji za snabdevanje dizelom od drugih rafinerija u Evropi, zbog pristupa jeftinom prirodnom gasu“, rekao je agenciji Klej Sajgl, generalni direktor Vorteka u Hjustonu.

„Veoma je retko da vidimo ovako velike količine, koje dolaze na istočnu obalu“, dodao je stručnjak.

Maloprodajne cene dizela na istočnoj obali SAD porasle su na najskuplje u poslednjih sedam godina, sa zalihama destilata u regionu za skoro trećinu u odnosu na nivoe zabeležene ranije ove godine.

Očekuje se da će potražnja za gorivom dalje rasti, jer logističke kompanije intenzivno rade na sustizanju zaostataka nastalih, zbog pandemije koronavirusa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …