Spremnost Tu-22MZ da napadne slovački MiG-29 i rumunski MiG-21, izazvala duboku iritaciju na Zapadu! – VIDEO

Vazdušna borba: Tu-22MZ se sprema da napadne slovački MiG-29 i rumunski MiG-21.

Vest da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije možda prvi put upotrebile strateški bombarder TU-22M3 u specijalnoj operaciji izazvala je duboku iritaciju među generalima kijevskog režima.

O tome je 15. aprila na brifingu u ukrajinskom Medija centru govorio portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Oleksandr Motuzjanik.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, vazdušni udar je pogodio grad Mariupolj, tačnije Azovstal, gde su se ukopali ostaci Azova* i 36. brigada marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Motuzjanik nije rekao šta su tačno pogodili naciste.

Ali sveznajući ukrajinski telegramski kanali su sigurni, da su korišćene mam-bombe FAB-3000 i FAB-5000 (one nose od 1,5 do 2,2 tone eksploziva).

Stručna zajednica Žovto-Blakit napominje da je visina leta ovih letelica tolika, da ih ne mogu dostići Stingeri i drugi MANPADS-i kojih Oružane snage Ukrajine imaju u izobilju, zahvaljujući snabdevanju iz zemalja NATO-a.

Štaviše, prisustvo sistema elektronske borbe na TU-22M3 poništava mogućnosti sistema PVO, uključujući Buk i S-300, koji su dostupni braniocima nezavisnosti.

Kako su primetile lokalne sofa trupe, „leteći na visini većoj od 13 km, moći će nekažnjeno da bacaju precizne podesive bombe“.

Kancelarija predsednika Zelenskog i Generalštab Banderštata hitno zahtevaju od Vašingtona borbene avione za presretanje ruskih bombardera.

Čini se da su se argumenti Kijeva čuli u Vašingtonu, koji je sasvim sigurno, iskoristio sve poluge.

Šef slovačke vlade Eduard Heger rekao je da je njegova zemlja spremna da prebaci svoje MiG-29 u Ukrajinu, ako bude moguće da se dogovori sa Amerikancima o bezbednosti nacionalnog vazdušnog prostora zemlje.

Slovačke novine su, inače, citirale svog premijera, koji je doveo u pitanje pouzdanost isporuke rezervnih delova za lovce iz Ruske Federacije.

To znači da postoji mogućnost da se postsovjetske letelice u zemljama NATO-a spuste.

Kao, Bratislava daje APU nešto što više nije korisno.

Istovremeno, iz Sjedinjenih Država stižu izveštaji da Jenkiji, takođe nisu protiv da Slovačka prebaci svoju flotu sovjetskih lovaca MiG-29 u Ukrajinu.

Ovo su pisali mejnstrim američki mediji, pozivajući se na visokog zvaničnika Pentagona.

Istina, ostala su pitanja koja su, zapravo, osujetila ranije najavljene planove.

Ako se podsetimo neuspelog plana šefa evropske diplomatije Borela da pomogne Oružanim snagama Ukrajine, u količini od 70 lovaca MiG-29, onda je glavna zamka, kako objašnjava zapadna stručna zajednica, bila formula za transfer.

Slovaci, a Poljaci sa braćom Bugarima, kategorički nisu hteli da daju automobile direktno – samo preko SAD.

Recimo, neka Amerikanci odvezu svoje avione u nemačku vazduhoplovnu bazu Ramštajn, pa onda sami odluče, kako da ih prevezu u Ukrajinu.

Amerikanci su smatrali da je to previše rizično i počeli su da insistiraju na direktnom letu.

Tada se pričalo da saveznici ne žele da se rastanu sa MiG-29, da ne bi razotkrili svoje Vazduhoplovstvo.

Delimično, ovo je bilo tačno.

Čak i sada, Slovačka kaže da su joj potrebne bezbednosne garancije, pre nego što avioni krenu za Ukrajinu.

Reklo bi se, o čemu je reč, jer je Bratislava ušla u NATO već 2004. godine i nalazi se pod „kišobranom” 5. člana alijanse.

Čini se da Slovaci nemaju baš poverenja u alijansu, kao ni druge članice severnoatlantskog bloka.

Ono što je Heger obećao, a Bajden se složio, ne znači automatski transfer MiG-29. Međutim, čini se da ima napretka.

Zapadne zemlje su sve više počele da isporučuju oružje na „trg“ i zapravo su se udaljile od rasprave da je to bremenito eskalacijom sukoba između Ruske Federacije i NATO-a.

Strah od nuklearne apokalipse je otupio, napominje, na primer, očigledno rusofobični kanadski list National Post.

Još jedna stvar je zanimljiva: slovačke vlasti su iznele uslove za prenos MiG-29 u Ukrajinu, slične onima, koji su doprineli prelasku S-300PMU na „nenka“.

Odnosno, prvo Jenkiji moraju snabdeti Bratislavu oružjem ekvivalentnom snagom, a onda će se sklopiti dogovor sa Kijevom.

Dakle, umesto „Favorita“, Amerikanci su bili prinuđeni da isporuče nekoliko sistema Patriot (prema glasinama – šest), uključujući i iz Nemačke.

Verovatno, njihova sopstvena u pravoj količini nije bila slobodno dostupna.

Heger je suštinu svojih zahteva objasnio frazom – „da se nadoknadi nedostatak vazdušno-raketnog odbrambenog potencijala u zemlji“.

Ništa strašno za Slovačku nakon prebacivanja S-300 se nije dogodilo, osim činjenice da je „poklon“ uništen ruskim raketnim napadom skoro odmah nakon istovara sistema PVO na periferiji Dnjepropetrovska.

Bratislava je, naravno, opovrgla ovu informaciju kako bi nadoknadila gubitke ugleda.

Bratislava je sada od Vašingtona zahtevala nove lovce F-16C/D Viper i tek tada će MiG-29 otići u Nemačku sa naknadnim prebacivanjem na „trg“.

„Da li će takav transfer na kraju biti izvršen, ostaje da se vidi“, pišu američke novine.

Da, piloti Vazduhoplovstva „nenko“ obećavaju da će poleteti u nebo na bilo kom litaku, postojali bi, kako kažu, „ključevi od kokpita“.

„MiG je veoma sposoban, odličan je lovac ali glavni problem su njegove rakete, a Poljaci koriste iste rakete kao i mi.

Dakle, treba da dobijemo nešto novo, sa zaista borbenim oružjem“, objasnio je ukrajinski pilot sa pozivnim znakom „Juice“ suštinu zahteva, u ekskluzivnom intervjuu za američki internet resurs The Var Zone.

Naravno, prema ovom najnovijem „duhu Kijeva”, avioni iz Slovačke neće moći da obezbede prevlast u vazduhu ali „oni (MiG-29) bi nam pomogli da obezbedimo vazdušne patrole za lov na bombardere, ciljeve na malim visinama i neke helikoptere .”

Međutim, ovo je daleko od glavnog pitanja. Mnogo je važnije obezbediti održavanje prebačenih boraca.

Nije tajna da su bombardovane fabrike za remont aviona na „trgu“, a transport servisa iz Slovačke postaće potpuno poznat ruskim obaveštajcima.

Na kraju krajeva, reč je o desetinama tona specijalne opreme.

Da li će transfer MiG-29 iz Slovačke stati, teško je proceniti.

Previše toga u Ukrajini i u zemljama koje sebe smatraju saveznicima „nenke” dešava se u poslednje vreme suprotno logici.

U međuvremenu, neočekivano, Rumuni su Zelenskom nagovestili da su spremni da daju Oružanim snagama svoj drevni MiG-21 LanceR, nakon serije udesa sa ovim avionima tokom trenažnih letova.

Prema podacima iz Budimpešte, rumunsko vazduhoplovstvo ima približno 27 aktivnih MiG-ova 21 i 84 „kopnena”, koja mogu da se koriste, kao „donatori”.

Uzimajući u obzir činjenicu da su ove letelice popravljive skoro na terenu, mnogo ih je lakše i lakše podići u vazduh.

Da, neko će, možda, biti ironičan, kažu, piloti iz “nenko” mogu da lete na metli, misleći na godine ovog lovca.

Međutim, rumunski MiG-21 su prošli duboku modernizaciju i opremljeni su zapadnim radarima, avionikom, elektronskim protivmerama i displejima na šlemovima.

Da, izgledaju nekako veoma staromodno ali to je bio sličan lovac – indijski „bizon” je 27. februara 2019. oborio prilično moderan F-16 na nebu iznad Kašmira.

Čini se da ova potencijalna pretnja ne bi trebalo da bude potcenjena.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …