Američki mediji: Rusi će napasti Ukrajinu, kada bude najhladnije…

Rusija je sve više sklonija invaziji na Ukrajinu sada, kada se približavaju hladniji dani, tvrdili su američki mediji proteklog vikenda.

Zapadni zvaničnici optužili su Rusiju za insceniranje vojnog jačanja duž istočnih granica Kijeva.

Verovatnoća potencijalnog ruskog napada na Ukrajinu “povećava se kako vreme postaje hladnije”, izvestio je u subotu CBS Nevs, pozivajući se na uobičajene neimenovane američke obaveštajne “izvore”.

Ostalo je nejasno zašto bi Moskva izabrala najhladnije mesece u godini, sa najkraćim danima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Upad zavisi od vremenskih prilika ali može se desiti za nekoliko nedelja, izuzev eventualne intervencije sa Zapada“.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je u sredu Moskvu, da „bude transparentnija u vezi sa gomilanjem snaga na granici Ukrajine“.

Ostin je dodao da „nije baš siguran“ u plan akcije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ukrajina je prvobitno odbila da podrži izveštaje američkih medija o gomilanju ruskih trupa ali je kasnije promenila melodiju.

Brigadni general Kirilo Budanov, glavni ukrajinski vojni obaveštajac, rekao je u nedelju za Militari Times, da se Rusija sprema da napadne Ukrajinu do kraja januara ili početka februara.

Ukrajinska vojska je napravila mapu, koja pokazuje, kako bi Rusija u „kratkoročnoj perspektivi“ mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu iz svih pravaca, uključujući upad sa teritorije Belorusije.

Rusija je negirala da je gomilala trupe duž ukrajinske granice.

Kada su ovog meseca u američkim medijima počeli da se pojavljuju izveštaji o mogućoj pripremi invazije, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odbacila ih je kao „lažne“ vesti, za koje je rekla da su deo veće kampanje dezinformacija, vođene protiv Rusije.

U intervjuu, koji je u nedelju emitovan na TV kanalu Rusija-1, Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da Zapad „veštački podstiče histeriju“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pojačane tenzije između Rusije i Zapada, poklopile su se sa izbegličkom krizom na poljsko-beloruskoj granici.

Ovo je dovelo do toga da se oko 4.000 potencijalnih tražilaca azila, od kojih je većina sa Bliskog istoka, okupilo blizu granice, u nadi da će stići do Poljske.

Neki su čak gađali stražare i policiju kamenicama.

Zvaničnici EU optužili su Belorusiju da je efikasno sprovela krizu, kao deo svog hibridnog rata protiv bloka.

Minsk je odgovorio rekavši da EU vodi sopstveni hibridni rat podržavajući beloruske opozicione ličnosti i antivladine medije.

Poljska granična straža otkrila je u četvrtak, da je izbeglički kamp očišćen.

U subotu je objavljeno da je oko 100 „veoma agresivnih stranaca, koje su beloruske vlasti dovele na granicu“ pokušalo silom, da uđe u Poljsku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …