Putin poziva NATO, na dogovor!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će zatražiti razgovore sa NATO-om, kako bi osigurao da se vojni blok predvođen SAD ne približi granicama njegove zemlje, dok Kijev pokušava da pusti zapadne trupe u Ukrajinu.

Obraćajući se grupi novopridošlih ambasadora u Kremlj u sredu, Putin je rekao da će njegova zemlja „insistirati na garancijama, koje će isključiti mogućnost daljeg kretanja NATO-a na istok i razmeštanja pretećeg oružja blizu ruske teritorije. ”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Želeo bih da istaknem da su nam to potrebne pravne garancije“, rekao je ruski predsednik, „s obzirom na to da naše zapadne kolege nisu ispunile svoje usmene obaveze.

Svi znaju da su obećavali da se neće širiti na istok ali su onda uradili suprotno.

Legitimni ruski bezbednosni problemi su zanemareni i nastavljaju da se ignorišu“.

Putin je insistirao da „pretnja na našim zapadnim granicama zaista raste i mi smo više puta govorili o tome.

Dovoljno je videti koliko se vojna infrastruktura NATO-a približila ruskim granicama. Za nas je to više nego ozbiljno.”

Prema njegovim rečima, Kremlj preduzima korake, da obezbedi granice zemlje ali je predsednik insistirao da Rusija ne predstavlja pretnju Zapadu.

„Neodgovorno je prebacivati krivicu, kako mi kažemo, sa onih koji su u glavi bolesni na nas, koji smo zdravi.

Putinove izjave dolaze usred pojačanih tenzija između vojnog bloka predvođenog SAD i Rusije, zbog njenog povećanog prisustva u istočnoj Evropi.

U utorak je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkrio da se „značajne jedinice i naoružanje iz zemalja NATO-a, uključujući američke i britansko, približavaju našim granicama“.

Takođe je kritikovao ono što je opisao kao dugoročni cilj Zapada da gurne antiruske poduhvate na druge države, napominjući da je inkorporacija bivših sovjetskih republika u blok, „najsvetliji primer ovoga“.

U nedavnom intervjuu za Si-En-En, šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je blok trostruko povećao veličinu svojih snaga i povećao prisustvo i u Crnom i u Baltičkom moru kako bi se suprotstavio prisustvu Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Raketni razarač “Arleigh Burke” vođen američkim mornaricom raspoređen je u Crno more prošle nedelje nedugo nakon, što su dva druga američka ratna broda plovila kroz iste vode.

Ranije u novembru, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško upozorio je da Stoltenbergovi planovi da prebaci američke nuklearne bojeve glave, oko istočnoevropskih zemalja, zbog navodnih pretnji, koje predstavljaju navodne „agresivne akcije” Moskve, ugrožavaju postojeće mirovne sporazume između dve strane.

Putin je ranije insistirao na tome da su njegovom prethodniku Mihailu Gorbačovu zapadni lideri dali uveravanja, da se NATO neće širiti u prostor, koji je ostao nakon pada SSSR-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zatim, 2017. godine, deklasifikovana je tranša dokumenata, koji su široko tumačeni, kao da pokazuju da su američki, britanski i nemački zvaničnici davali uveravanja Kremlju 1990-ih, da NATO neće gurati u istočnoevropske nacije, pre nego što su prihvatili zemlje poput Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

Navodno nepoštenje je Putin naveo, kao stratešku pretnju 2014, kada je najavio da će zemlja ponovo apsorbovati poluostrvo Krim.

„Kada se infrastruktura vojnog bloka kreće ka našim granicama, to nam izaziva zabrinutost i pitanja.

Moramo da preduzmemo neke korake, kao odgovor“, rekao je tada.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …