Studija kaže – Pandemija bogate učinila bogatijima, a siromašne siromašnijim!

Udeo bogatstva u vlasništvu svetskih superbogataša porastao je tokom pandemije koronavirusa, dok je 100 miliona ljudi potonulo u ekstremno siromaštvo, pokazalo je veliko istraživanje.

Prema Svetskom izveštaju o nejednakosti, objavljenom u utorak, 1% najvećih uzelo je 38% celokupnog dodatnog bogatstva akumuliranog od sredine 1990-ih, dok je donjih 50% zauzelo samo 2% tog bogatstva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe se navodi da 2.755 svetskih milijardera kolektivno poseduje 3,5% globalnog bogatstva domaćinstava ove godine, u odnosu na nešto iznad 2% na početku pandemije početkom 2020.

„Kriza Covid-a je pogoršala nejednakosti između veoma bogatih i ostatka stanovništva“, rekao je glavni autor Lukas Čensel, dodajući da su bogate ekonomije koristile ogromnu fiskalnu podršku da ublaže nagli porast siromaštva, koji se vidi drugde.

Najbogatijih 10 odsto stanovništva sada uzima 52 odsto globalnog prihoda, a najsiromašnija polovina samo 8 odsto, pokazala je studija.

Neki superbogati su imali koristi od promene onlajn većeg dela svetske ekonomije tokom blokade Covid-19, dok su drugi jednostavno dobili od rasta cena imovine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Pošto je bogatstvo glavni izvor budućih ekonomskih dobitaka i sve više moći i uticaja, to nagoveštava dalje povećanje nejednakosti“, kaže studija, opisujući trenutno stanje događaja, kao „ekstremnu koncentraciju ekonomske moći u rukama veoma male grupe, super bogatih ljudi“.

Evropa je proglašena za najravnopravniji region na svetu, sa 10% najbogatijih, koji zauzimaju 36% udela u prihodima.

Bliski istok i severna Afrika su bili najnejednakiji, sa 10% najbogatijih koji su uzimali 58% prihoda.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …