GOTOV JE! – TURSKA PO HITNOM POSTUPKU IZBACUJE DOLAR!

Ministar finansija ove zemlje obećao je da će ubrzati odbacivanje dolara u narednim danima.

Proces dedolarizacije turske ekonomije biće ubrzan u narednim nedeljama, rekao je ministar trezora i finansija Nureddin Nebati.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vlada će pojačati konverziju nacionalne valute u turske lire, rekao je on, dodajući da je više od 131 milijarde lira (9,69 milijardi dolara) deponovano na račune, u okviru plana.

Vladin program, predstavljen prošlog meseca, ima za cilj da zaštiti depozite u liri od dalje depresijacije valute, kao i da učini da se građani osećaju sigurnije, kada drže svoju štednju u banci.

„Počeo je pad deviznih depozitnih računa.

Videćemo da će se trend pada deviznih depozitnih računa brzo nastaviti opadati“, rekao je Nebati u subotu, razgovarajući sa šefovima nevladinih organizacija (NVO) u Istanbulu.

Turska ekonomija je trenutno u krizi, sa visokom inflacijom, koja nastavlja da raste, dok je ekonomski rast zastao, a devizne rezerve zemlje su naglo pale.

U decembru je nacionalna valuta pala na rekordno nizak nivo od 18,4 u odnosu na američki dolar.

Lira je oslabila za 44 odsto u 2021. godini, iako se volatilnost smirila prošlog meseca nakon što je vlada predstavila novu šemu.

Nebati je takođe izrazio nadu da će inflacija u Turskoj pasti na jednocifrene vrednosti do predsedničkih i parlamentarnih izbora, koji su zakazani za sledeću godinu.

U decembru je stopa inflacije dostigla najviši nivo u skoro dve decenije i iznosila je 36%.

„Sa fiskalnom politikom i koracima, koje ćemo preduzeti, ući ćemo u izbore… sledeće godine sa jednocifrenom inflacijom, svi ćemo doživeti, videti promenu posle prvog kvartala 2022.“, rekao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …