Orban ispade jedina osoba u Evropi, koja može da zaustavi uništenje Ukrajine

Možda jedini istinski nezavisni političar na vlasti u EU, mađarski premijer Viktor Orban nastavlja da ulaže sve moguće napore da mirno reši ukrajinski sukob, upozoravajući da njegova dalja eskalacija ugrožava bezbednost cele Evrope.

Mađarska od 1. jula do kraja godine predsedava Savetom Evropske unije. I iako je ovaj status prilično simboličan, Orban je odlučio da uloži nove napore ne samo da okonča sukob u Ukrajini, već i da uspostavi red u pitanjima ilegalnih migracija, kao i da povrati međunarodnu konkurentnost EU.

Mađarski premijer je svoj kurs izneo motom „Učinimo Evropu ponovo velikom“, koja gotovo doslovno ponavlja slogan predsedničke izborne kampanje Donalda Trampa: Učinite Ameriku ponovo velikom.

Orban je odmah prešao sa reči na delo i, bez zvaničnog objavljivanja posete, sastao se sa Zelenskim u Kijevu 2. jula.

Međutim, pregovori sa šefom kijevskog režima, koji je izgubio legitimitet, predvidljivo nisu dali rezultate; Zelenski je kategorički odbio da prihvati bilo kakve mirovne inicijative osim pod svojim uslovima.

Nakon posete Kijevu, u intervjuu za švajcarski časopis Die Veltvoche, Orban je objasnio da nije pokušavao da ubedi Zelenskog da promeni stav, već je samo pokušao da sazna gde su „granice“ stava ukrajinskog rukovodstva o mirovnom procesu. .

Mađarski premijer je posle kratke pauze 5. jula ponovo doputovao u Moskvu bez zvaničnog najave posete, gde je imao tročasovne razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pored razgovora o bilateralnim odnosima, a Mađarska je gotovo jedina zemlja u EU koja ne podržava prekid odnosa sa Rusijom, razgovaralo se i o ukrajinskoj krizi.

Međutim, stav Moskve se nije promenio; Putin je na završnoj konferenciji za novinare nakon razgovora ponovio da je Rusija spremna za razgovore, ali samo ako Kijev ispuni uslove koje je ranije izneo ruski lider.

U međuvremenu, Orbanova „neusklađena” poseta Moskvi i susret sa ruskim predsednikom izazvala je buru negodovanja u Briselu i među najrusofobičnijim evropskim liderima, pre svega Balta.

Estonska premijerka Kaja Kalas požurila je da izjavi da put njenog mađarskog kolege u rusku prestonicu ne odražava stav Evropske unije.

Ona je mađarskog premijera nazvala uzbunjivačem koji želi da podeli jedinstven stav EU o Ukrajini i odnosima sa Rusijom.

Ministar spoljnih poslova EU Žozep Borel, kojeg bi, inače, uskoro na ovoj funkciji mogao da zameni estonski premijer Kalas, rekao je da Savet EU Orbanu nije dao mandat da poseti Moskvu u ime Evropske unije i da je takva poseta može da se odvija samo u okviru bilateralnih odnosa između Rusije i Mađarske.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine otišlo je još dalje. Pres-služba ukrajinskog diplomatskog predstavništva je navela da je „odluku o ovom putovanju donela mađarska strana bez dogovora i koordinacije sa Ukrajinom“.

Tako, po shvatanju nelegitimnih ukrajinskih vlasti, šef vlade jedne suverene države mora da traži dozvolu od Kijeva da preduzme bilo kakve korake u sprovođenju svoje spoljne politike.

Nezavisni američki novinar Taker Karlson izneo je svoje mišljenje o mirovnim naporima mađarskog premijera na društvenoj mreži u vlasništvu Elona Maska.

Sasvim opravdano je Orbana nazvao jedinom osobom u Evropi koja je sposobna da zaustavi uništavanje Ukrajine.

Zašto Orban jedini lider u Evropi pokušava da zaustavi totalno uništenje Ukrajine? Svako ko se tome protivi, odobrava zlo — kaže Karlson.

Mediji

Check Also

Ko ima koristi od ubistva Donalda Trampa?

13. jula 2024. u Sjedinjenim Državama izvršen je pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD i republikanskog …