Ukrajinski general tvrdi da zna, kada će Rusija „napasti“ ali da su Ukrajinci „spremni da golim rukama, rasture Ruse”!

Ukrajinski komandant je nazvao početak invazije „datum zabrinutosti“, koji je usko vezan za Zimske olimpijske igre, u Pekingu 2022.

U intervjuu londonskom listu Tajms, Aleksandar Pavljuk, general-potpukovnik ukrajinske vojske, tvrdi da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu 20. februara – na dan, kada se Zimske olimpijske igre 2022. završe u Pekingu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pavljuk je to opisao kao „datum koji nas brine“, pretpostavljajući da Kremlj ne bi želeo da pokvari sportski događaj, čiji je domaćin Kina.

Ukrajinski komandant je uputio upozorenje Moskvi, tvrdeći da su Ukrajinci „spremni da golim rukama rasture Ruse”.

Komentari su dati nakon što se Kijev javno požalio da nije dobio vojnu pomoć i preventivne sankcije Rusiji, koje je želeo.

Pavljuk nije bio sam u povezivanju potencijalnog sukoba sa Igrama.

U odvojenom izveštaju Blumberga u subotu se navodi da je kineski predsednik Si Đinping možda lično tražio od Putina da obustavi navodni napad, kako ne bi „započeo invaziju na Ukrajinu, usred Sijevog olimpijskog momenta“.

Izveštaj nije pružio dokaze, citirajući „jednog diplomatu u Pekingu, koji je tražio da ne bude identifikovan govoreći o takvim scenarijima“.

Kineska ambasada u Rusiji odgovorila je na Blumbergov izveštaj kasno u subotu, nazvavši ga „lažnim“ i „provokacijom“.

Pavljuk, 52, za koga se navodi da komanduje snagama od 52.000, rekao je ratnom dopisniku Tajmsa Entoniju Lojdu da su ukrajinske vlasti počele da dele oružje za još 100.000 dobrovoljaca u oblastima, za koje se smatra da će najverovatnije pasti u ruke Rusa, ako Kijev i tvrdnje o invaziji njenih zapadnih saveznika se ikada materijalizuju.

Jedinice takozvane teritorijalne odbrane, treba da vode „dugotrajni rat pobunjeničkog tipa“, rekao je on.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima general-potpukovnika, glavni kriterijum za dobijanje vatrenog oružja bila je spremnost primaoca, za borbu.

Glavni cilj ukrajinske vojske bio bi da nanese velike gubitke invazijskim trupama, nastavio je Pavljuk, navodeći da bi to moglo da preokrene “rusku plimu”.

Prema uverenju vojnog komandanta, predsednik Vladimir Putin gaji planove, da „rani celu zemlju i da kroz to ranjavanje manipuliše Ukrajinom kako želi“.

Pavljuk je tvrdio da su glavni ukrajinski gradovi poput Dnjepropetrovska, Odese i Harkova bili glavne mete, a Rusija navodno pokušava da oduzme ukrajinske industrijske kapacitete i pristup Crnom moru.

General-potpukovnik je zatim nastavio da grdi zapadne saveznike Ukrajine, zbog onoga što je video, kao nedostatak vojne podrške zemlji.

Neke od najoštrijih Pavljukovih kritika rezervisane su za Nemačku, koja je, prema njegovim rečima, samo govorila Kijevu, dok je dosledno odbijala da ukrajinskoj vojsci da oružje ili da da garancije, da će u slučaju da izbije rat,  odbaciti gasovod Severni tok 2.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U međuvremenu, prema Pavljuku, SAD i Velika Britanija su opisane kao među retkim pouzdanim partnerima Ukrajine.

Britanska vlada je u ponedeljak dala zeleno svetlo za slanje protivtenkovskog oružja Ukrajini, kao odgovor na „sve veće preteće ponašanje Rusije“.

SAD su izdvojile oko 2,7 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu od 2014.

Berlin je u petak rekao da slanje ofanzivnog oružja Kijevu ne dolazi u obzir.

Već nekoliko meseci zapadni mediji i vrhunski političari pojačavaju tvrdnje ukrajinske vlade o neposrednoj ruskoj invaziji zemlje.

Moskva je oštro demantovala te optužbe, nazivajući ih „lažnim vestima“ i zauzvrat tvrdeći da Kijev i njegovi zapadni saveznici možda pripremaju operaciju pod lažnom zastavom u istočnoj Ukrajini, kako bi pokušali da izazovu ruski vojni odgovor.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …