Kineski zvaničnici: Si Đinping nije tražio od Putina, da „ne napada Ukrajinu“, tokom Olimpijade!

Kineska ambasada u Rusiji opisala je deo izveštaja američkih medija o Si Đinpingu, Vladimiru Putinu i Olimpijskim igrama u Pekingu, kao „prevaru i provokaciju“.

Kineske diplomate u Rusiji rekle su, da je stav njihove zemlje o Ukrajini dosledan i jasan i odbacile tvrdnju američkih medija, da je Si Đinping možda uputio poseban zahtev Vladimiru Putinu, uoči Zimskih olimpijskih igara, navodi se u izveštaju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Anonimni diplomata u Pekingu rekao je da je “moguće”, da je kineski predsednik Si zamolio ruskog kolegu Putina, kojeg je nazvao “prijateljem” i pozvao na Olimpijske igre, “da ne napada Ukrajinu tokom Igara”, preneo je Blumberg.

Zapadni zvaničnici i mediji optužili su Moskvu, da prikuplja trupe i vojne resurse sa potencijalnom namerom da izvrši invaziju na svog suseda.

Moskva je više puta demantovala da se planira akcija protiv Ukrajine, a Putin je rekao da dalji razvoj zapadnog vojnog bloka na istoku posmatra, kao pretnju.

TASS je citirao izjavu ambasade, u kojoj se izbegava sugestija da je kineski predsednik uputio navodni zahtev, „kako ne bi pokvario događaj”.

Zvaničnici su, kako se navodi, izveštaj nazvali „prevarom i provokacijom“ i dodali: „Kineska strana se zalaže za rešavanje razlika putem dijaloga i konsultacija, u okviru sporazuma iz Minska“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …