Kineski zvaničnici: Si Đinping nije tražio od Putina, da „ne napada Ukrajinu“, tokom Olimpijade!

Kineska ambasada u Rusiji opisala je deo izveštaja američkih medija o Si Đinpingu, Vladimiru Putinu i Olimpijskim igrama u Pekingu, kao „prevaru i provokaciju“.

Kineske diplomate u Rusiji rekle su, da je stav njihove zemlje o Ukrajini dosledan i jasan i odbacile tvrdnju američkih medija, da je Si Đinping možda uputio poseban zahtev Vladimiru Putinu, uoči Zimskih olimpijskih igara, navodi se u izveštaju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Anonimni diplomata u Pekingu rekao je da je “moguće”, da je kineski predsednik Si zamolio ruskog kolegu Putina, kojeg je nazvao “prijateljem” i pozvao na Olimpijske igre, “da ne napada Ukrajinu tokom Igara”, preneo je Blumberg.

Zapadni zvaničnici i mediji optužili su Moskvu, da prikuplja trupe i vojne resurse sa potencijalnom namerom da izvrši invaziju na svog suseda.

Moskva je više puta demantovala da se planira akcija protiv Ukrajine, a Putin je rekao da dalji razvoj zapadnog vojnog bloka na istoku posmatra, kao pretnju.

TASS je citirao izjavu ambasade, u kojoj se izbegava sugestija da je kineski predsednik uputio navodni zahtev, „kako ne bi pokvario događaj”.

Zvaničnici su, kako se navodi, izveštaj nazvali „prevarom i provokacijom“ i dodali: „Kineska strana se zalaže za rešavanje razlika putem dijaloga i konsultacija, u okviru sporazuma iz Minska“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pojavili se snimci tenkova Leopard 2A4, navodno u Donbasu – VIDEO

Na vebu se pojavio prvi snimak tenkova Leopard 2A4 u Donbasu. Reč je o tenkovima …