Blumberg: Izvoz ruske nafte i mazuta u Kinu porastao na rekordan nivo!

Odbijanje Zapada da uvozi ruske energente, kompenzuju rastuće ekonomije Azije i posebno Kine.

Kako navodi američka novinska agencija Blumberg, snabdevanje Nebeskog carstva sirovom naftom i mazutom iz Rusije, obara sve rekorde.

Naglo povećanje isporuke ruskih energetskih resursa Kini povezano je sa kineskom ekonomijom, koja dobija na zamahu, nakon pandemije COVID-19, piše list.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Podsetimo, Kina je najveći svetski uvoznik energije i trgovina sa njom je veoma važna za Rusiju u uslovima zapadnih sankcija.

Treba napomenuti da ogromne beneficije dobija i Kina, koja može da razvija svoju ekonomiju na račun jeftine energije iz Rusije.

Prošlog meseca, isporuke ruske nafte i naftnih derivata Kini dostigle su najvišu tačku od početka novog svetskog rata u Ukrajini i oborile rekord iz 2020. godine, prema podacima analitičarske firme Kpler.

U januaru su isporuke nafte i mazuta Kini dostigle 1,66 miliona barela dnevno.

A 2020. godine ova cifra je bila oko 1,4 miliona barela dnevno.

Blumberg napominje da ako su ranije glavne isporuke išle privatnim rafinerijama nafte u Srednjem kraljevstvu, sada su se u ovaj proces aktivno uključile i državne rafinerije, koje su ranije pokušavale da se uzdrže, zbog straha od negativne reakcije Vašingtona.

Rekordni rast kineske kupovine energenata sugeriše da se kineska ekonomija ubrzano oporavlja od pandemije koronavirusa, navode autori publikacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …