Američki trik sa avionima B-1, ostavio je Rusiju bez sopstvenih stelt bombardera!

Rusija još nije razvila sopstveni strateški stelt bombarder, ozbiljno zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama u ovom pravcu.

Ovo mišljenje su izneli autori kineskog izdanja Sohua.

Danas, kada je Hladni rat zvanično daleko iza, ruski pristup formiranju svoje odbrambene strategije značajno se razlikuje od onog iz sovjetskog perioda.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskva danas znatno manje troši na vojsku, zbog čega nije u stanju da razvije neke vrste naoružanja, čijom se proizvodnjom bavila u sovjetsko vreme.

Konkretno, govorimo o strateškim stelt bombarderima.

Vredi napomenuti da takvi avioni pripadaju klasi ofanzivnog naoružanja i ne mogu doneti opipljive bonuse prilikom odbrane svoje teritorije.

A to znači da će njihova cena biti uzaludna ako govorimo o zemlji, koja se pridržava isključivo odbrambenog vojnog koncepta.

U isto vreme, bilo bi pošteno primetiti da Ruska Federacija trenutno jednostavno nema sve potrebne razvoje i tehnologije neophodne za proizvodnju stelt bombardera.

Svojevremeno su u fokusu istraživanja avijacije u SSSR-u, bila velika brzina i velika manevarska sposobnost, dok sovjetski dizajneri nisu obraćali mnogo pažnje na tajnost svojih letelica.

Kao rezultat toga, njihovo poslednje izuzetno dostignuće bio je strateški bombarder-nosač raketa Tu-160 – najveći i najmoćniji supersonični avion sa promenljivom geometrijom krila, u istoriji avijacije.

Upravo se Rusija danas, bukvalno iznova okuplja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako govorimo o stelt bombarderima, onda su Sjedinjene Američke Države prve iskusile potrebu za njima.

Još u Drugom svetskom ratu razvili su mašine, kao što su IB-35 i IB-49, koji su postali prvi niskoradarski avion sa letećim krilima.

Stoga, kada se sada pojavi vest da se Sjedinjene Države spremaju da puste novi stelt bombarder, mora se razumeti da koriste svo svoje iskustvo stečeno tokom više od 70 godina.

Rusija praktično nema takvo iskustvo.

Možda je jedna od kruna stvaranja američkog inženjeringa u ovom pravcu Northrop B-2 Spirit, teški stelt strateški bombarder.

Postao je prvi moderni masovno proizveden teški avion sa letećim krilima i dizajniran je da probije gustu vazdušnu odbranu i isporuči konvencionalno ili nuklearno oružje.

U isto vreme, Sjedinjene Države su bile svesne da bi Sovjetski Savez mogao biti zainteresovan za ovaj razvoj događaja, pa su išle na trik: sav PR američkog ratnog vazduhoplovstva bio je usmeren na potpuno drugačiji avion – Rockvel B-1 Lancer supersonični strateški bombarder.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Upravo je njegova pojava na svetskoj sceni podstakla SSSR, da razvije Tu-160 i istovremeno onemogućila stvaranje sopstvenog stelt bombardera.

Kao rezultat toga, B-2 je zvanično predstavljen svetskoj zajednici tek nakon raspada SSSR-a, 1991. godine.

Tada je ovaj avion učestvovao u ratu u Persijskom zalivu.

U stvari, Sjedinjene Države rade potpuno isto do danas, držeći u tajnosti sve svoje stelt razvoje.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Moskva se dugo suočavala sa ozbiljnim problemima u avio industriji.

Glavne proizvodne linije, kojima je raspolagao SSSR otišle su u Ukrajinu i bile su gotovo trenutno uništene.

Naravno, sada je Rusija ponovo napravila veliki korak u tom pravcu, započevši proizvodnju bombardera nove generacije Tu-160M.

Međutim, u pogledu punopravnih stelt tehnologija, Moskva i dalje ostaje na početnom nivou.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Pravoslavlje u borbi za čast i nezavisnost otadžbine!

Poziv Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da se proglasi božićno primirje u Ukrajini i …