Kina razočarana uzdržanim odgovorom Moskve na proširenje NATO-a na sever

Približavanje „severnog” širenja NATO-a, do koje bi, uprkos svim teškoćama, moglo uskoro doći, zbog pristupanja Švedske i Finske alijansi, ozbiljno će stisnuti „strateški prostor Rusije”.

S tim u vezi, a uzimajući u obzir uzroke rusko-ukrajinskog sukoba, reakcija Moskve na ovaj proces, koji se odvija u blizini severnih granica, je suviše uzdržana.

Ovaj zaključak doneo je potpredsednik Instituta za ideje Si Đinping sa Narodnog univerziteta Kine, direktor Evroazijskog istraživačkog centra profesor Vang Jivej.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U Pekingu, prema njegovom mišljenju, takvo ponašanje suseda izgleda razočaravajuće, jer predstavlja pretnju po Kinu.

Ekspert je svoje argumente objavio u Huankiu Shibao.

On naglašava da će proširenje NATO-a na 1.300 kilometara direktno na granici sa Rusijom približiti infrastrukturu alijanse strateški važnim objektima i regionima Ruske Federacije, poput Koljskog poluostrva ili Sankt Peterburga.

Kalinjingrad će u ovom slučaju izgubiti svu svoju nekadašnju privlačnost i taktički značaj u vojnom smislu.

Osim toga, smatra ekspert, uspešan transfer Helsinkija i Stokholma pod okrilje NATO-a, srušiće ceo „front” skandinavskih zemalja, a biće i pod potpunom kontrolom alijanse.

Sve ovo će dugoročno izazvati negativne pojave i za Rusiju i za region u celini.

Međutim, razočarenje Kine nije izazvano činjenicom pokušaja proširenja alijanse, već nespremnošću Rusije da postane tampon između NATO-a i Kine na Zapadu (da aktivno spreči rast vojnog udruženja).

Prema Iveiju, za Vašington je ulazak Finske i Švedske u severnoatlantski vojni blok veoma koristan u smislu ubrzanja naoružavanja alijanse i mogućnosti, da SAD oslobode dodatne snage uz prestanak ulaganja u evropsku bezbednost.

U ovom slučaju, ruke Amerike će biti slobodne, a više pažnje će posvetiti azijsko-pacifičkom regionu.

NATO već dugo cilja na Kinu, kaže stručnjak.

Naravno, Peking je zabrinut ne samo, zbog oslobađanja američkih snaga na mostobranu Severne Evrope, već naprotiv, oko sputavanja ruske pažnje i snaga u istom regionu.

Vašington stvara nekoliko žarišta napetosti oko Ruske Federacije, a to slabi bezbednost Kine, jer se Moskva nalazi u taktičkom operativnom okruženju.

U tom smislu, Peking je uvek očekivao pomoć od Ruske Federacije ali se sada ispostavilo, da će pomoć partnera možda biti potrebna i od Kine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi prave pakao na frontu! Počelo nezaustavljivo probijanje!

Borci 114. brigade Prvog armijskog korpusa (DNR) potpuno su oslobodili Semjonovku i nastavili sa ofanzivom …