POČINJE CEPANJE EVROPE! – Bela kuća objasnila, zašto šalje trupe u Evropu…

Bela kuća je udvostručila odluku da rasporedi značajan broj vojnika u baze širom Centralne i Istočne Evrope, usred napetog sukoba na rusko-ukrajinskoj granici, tvrdeći da je cilj tog poteza da smiri njene partnere na kontinentu.

Govoreći na brifingu u sredu, portparolka predsednika Džoa Bajdena Džen Psaki prokomentarisala je kretanje 2.000 vojnika iz Fort Braga u Severnoj Karolini u Nemačku i Poljsku, napominjući da će oni dopuniti, „postojeće prisustvo američkih snaga“, u dve zemlje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ove snage su odvojene i pored 8.500 ljudi u Sjedinjenim Državama na poziciji pojačane pripravnosti — stav, koji smo najavili prošle nedelje“, objasnila je ona, dodajući da „ako Rusija ostane na eskalacionom putu, što oni očigledno imaju, mi ćemo izvršite prilagođavanje položaja sile, da biste odvratili i odbranili bilo kakvu agresiju.”

Psaki je, međutim, pojasnila da ove trupe neće ući u Ukrajinu i da se tamo „ne bore“.

„Ovo su SAD, koje se pridržavaju naših obaveza… da podrže, uverenja naših partnera u regionu“, insistirala je ona.

Ranije u sredu, portparol Pentagona Džon Kirbi, potvrdio je planove za premeštaj trupa, kojim će ove nedelje biti poslato 2.000 vojnika u Poljsku i Nemačku. Još 1.000 stacioniranih u Nemačkoj, biće raspoređeno u Rumuniju.

Odluka Vašingtona da pojača svoje prisustvo u Evropi, međutim, naišla je na kritiku Moskve.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško nazvao je to „destruktivnim korakom“, koji bi samo „oduševio“ kijevske zvaničnike, kao i „pojačao vojnu napetost i smanjio marginu za politička rešenja“.

Zapadni lideri su mesecima izražavali zabrinutost, da bi Moskva mogla da planira invaziju na Ukrajinu.

Kremlj je više puta negirao da ima bilo kakve agresivne namere i umesto toga zahtevao je bezbednosne sporazume, koji bi ograničili širenje NATO-a bliže njegovim granicama, što je njegov sekretar za štampu Dmitrij Peskov opisao kao pitanje „života ili smrti“. .

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping: Očaran sam gostoprimljivošću Srbije i srpskog naroda! – VIDEO

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas da Kina podržava napore i zalaganja Srbije da …