U okeanu straha i neizvesnosti, srpski brod je u sigurnim rukama!

– Sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem – rekao je Bocan-Harčenko.

Rat u Ukrajini, nakon pandemije korone, druga je velika svetska kriza sa kojom je rukovodstvo Srbije moralo da se uhvati ukoštac.

Kao i u slučaju globalne virusne pošasti, državni vrh predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem i ovaj put je pokazao zrelost, istorijsku odgovornost i pribranost.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iako pod dosad neviđenim pritiscima, kakvima nije bio izložen nijedan srpski državnik u ovom milenijumu, Vučić je uspeo da ispliva iz nemogućeg i povuče potez koji je Srbiju sačuvao od katastrofalnih posledica i udara i sa Istoka i sa Zapada.

Naša zamlja ostala je verna i privržena sebi, svojim interesima i istorijskim prijateljstvima, pokazavši pri tom doslednost u poštovanju međunarodnog prava, iako je sama bila žrtva nedoslednosti istih onih koji sada od nje traže upravo tu doslednost.

Samo Vučić zna kroz šta je prošao prethodnih dana ne bi li Srbiju izvukao iz okeana pritisaka i opasnosti koja se nad njom nadvila.

Sam je to opisao konstatacijom da su mu to bili najteži dani u političkoj karijeri.

Ali rezultat nije izostao.

Baš kao i u slučaju efiksne borbe Srbije protiv korone, kada su, zbog munjevite nabavke opreme i vakcina i izgradnje bolnica, sa svih strana sveta stizale pohvale na račun Vučića i srpskog rukovodstva, jasne poruke razumevanja za našu zemlju, koja je potpisom na rezoluciju UN podržala teritorijalni integritet Ukrajine ali odbila da uvede sankcije Rusiji, stigle su i ovih dana sa obe sukobljene strane.

I iz Rusije, i iz Ukrajine, i iz SAD, i iz EU.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da “Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u odnosima dve zemlje, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata”.

– Sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem – rekao je Bocan-Harčenko.

Ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič izjavio je pre nekoliko dana, kada je već bio poznat stav Srbije, da “zna da su srpski i ukrajinski narod uvek bili prijateljski”.

Pozitivno su reagovali i diplomatski predstavnici SAD i EU:

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić još jednom je pokazao da je državnik. Da neće ustuknuti ni pred naizgled beznadežnim okolnostima u kojima se Srbija našla, ni pred nezapamćenim pritiscima kojima je izložena.

Fudbalskim rečnikom rečeno, stao je na loptu, osmotrio, analizirao i anticipirao situaciju na terenu, i odigrao najbolji mogući potez.

Pred celim svetom, pa i pred Srbijom, nalazi se okean straha i neizvesnosti. Oluje i talasi potopiće mnoge svetske brodove.

Rat se neće voditi samo u ukrajinskim gradovima i selima, već i u svim svetskim skladištima gasa, nafte, brašna, rafovima prodavnica…

Srbija je, kao i u slučaju pandemije korone, spremna. Verovatno i najspremnija zemlja na svetu.

Zato što je kormilo srpskog broda u sigurnim rukama.

Nema sumnje da je interes svakog građanina Srbije i Srbina iz regiona da tako i ostane.

Piše: Dejan Vukelić

Objektiv

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi napali francusku vojsku u Slavjansku!

Ruske jedinice uspešno su napale ukrajinske militante u Slavjansku (DNR) koji su privremeno okupirale ukrajinske …