UN proglasile najbolji svetski grad za život…

Ruska prestonica je pobedila glavne evropske i severnoameričke rivale i osvojila prvo mesto.

UN su objavile svoju globalnu rang listu gradova za 2022. i dodelile Moskvi prvo mesto među velikim gradovima po kvalitetu života i infrastrukturi, pohvalivši metropolu za njen transport i dobrobit njenih građana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nacrt izveštaja, čija će puna verzija biti objavljena u martu, stavljen je na internet u sredu.

Stručnjaci su analizirali 50 najvećih gradova na globalnom nivou i rangirali 29 „svetskih gradova“ prema šest metrika: produktivnost, razvoj infrastrukture, kvalitet života, jednakost i socijalna uključenost, održivost životne sredine i urbano upravljanje i zakonodavstvo.

Ruski glavni grad je bio prvi po pitanju „kvaliteta života“ i „razvoja infrastrukture“, a bio je treći ukupno u „Indeksu prosperiteta gradova“, koji je razmatrao, sve kategorije zajedno.

Prvo i drugo mesto zauzeli su Singapur i Toronto, a četvrto i peto Sidnej i London.

Izveštaj definiše kvalitet života kao, „kako je život pojedinca ili stanje u društvu u poređenju sa drugom osobom ili društvom, odnosno koliko je dobar (ili loš) nečiji život, u poređenju sa životima drugih pojedinaca.

Dakle, ovo je merenje prosečnih dostignuća grada u obezbeđivanju opšteg blagostanja i zadovoljstva njegovih građana.

Razvoj infrastrukture se definiše kao „skup osnovnih fizičkih sistema, organizacionih struktura, objekata i instalacija potrebnih za funkcionisanje društva, odnosno privrede.

Prosperitet jednog grada u velikoj meri zavisi od razvoja infrastrukture, uključujući transport, komunikacije ili pružanje osnovnih usluga, između ostalog.”

Među 29 gradova, Moskva je rangirana na 12. po produktivnosti, na 13. po jednakosti i socijalnoj inkluziji, na 17. po ekološkoj održivosti i na 10. po urbanoj upravi i zakonodavstvu.

U ruskoj prestonici i okolnom regionu zvanično živi oko 20 miliona ljudi, iako se merenja stanovništva razlikuju u zavisnosti od metodologije.

Neke procene sugerišu da je stvarna cifra znatno veća.

Po bilo kojoj prihvaćenoj meri, sa najmanje 13 miliona stanovnika, sama Moskva je najveći u celini u Evropi, nadmašujući London, Sankt Peterburg, Pariz i Berlin.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Naučnici razvili novi način za ubrzavanje regeneracije mišića, nakon povrede!

Naučnici sa Univerziteta u Barseloni otkrili su da se sve vrste povreda mišića mogu brže …